AMERIKA

Bajden predstavio novi budžet: Oštar zaokret u odnosu na Trampovu eru

U tri mjeseca mandata kojim dominira pandemija, ovaj dokument nudi dugoočekivani uvid u Bajdenov program

Džo Bajden. Agencije

Fu. M.

9.4.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) zatražio je od Kongresa značajno povećanje budžeta za borbu protiv klimatskih promjena i kontrole oružja u proračunu koji obilježava oštar zaokret od njegova prethodnika, Donalda Trampa (Trump).

Iz budžeta vrijednog 1,5 biliona dolara, koji bilježi 8 posto povećanja u osnovnom financiranju u odnosu na tekuću godinu, više milijardi će se ulagati u javni prijevoz i čišćenje okoliša, srezat će se financiranje graničnog zida, a pojačati za provjeru kupaca oružja, što su ciljevi drugačiji od onih prethodne administracije.

U tri mjeseca mandata kojim dominira pandemija, ovaj dokument nudi dugoočekivani uvid u Bajdenov program te se njime započinju naporni pregovori s Kongresom po pitanju toga što će se naposljetku financirati.

Milioni za djecu bez pratnje na granici

Bajden će za 14 milijardi dolara pojačati financiranje agencija koje se bave efektima emisija stakleničkih plinova, što je zaokret od Trampove administracije koja je negirala klimatsku znanost.

Predsjednik će potrošiti milijune na bavljenjem s rastućim brojem djece bez pratnje koja se pojavljuju na južnoj granici zemlje sa Središnjom Amerikom, uključujući i 861 milion dolara koji će se uložiti u tu regiju.

No u njegovom budžetu neće biti mjesta za izgradnju graničnog zida, Trampovog prioriteta, te će povećati financiranje istrage agenata za imigraciju koji su optuženi za "bijelu supremaciju".

Među najvećim predloženim povećanjima izdataka su škole u siromašnijim susjedstvima i istraživanje smrtonosnih bolesti osim covida-19, koji je dosad bio glavna preokupacija u Bajdenovom mandatu.

Medicinska istraživanja

Bajden će potrošiti 6,5 milijardi dolara za pokretanje istraživačke skupine koja će se baviti bolestima, od raka do dijabetesa i Alzheimera, što je program koji zrcali njegovu dugogodišnju želju da iskoristi vladin proračun kako bi unaprijedio medicinska istraživanja.

Bajden je tražio oko 715 miliona dolara za ministarstvo obrane, što je kompromis između liberala koji podržavaju smanjenje troškova i konzervativaca koji žele povećanje vojne potrošnje.

Novac će koristiti Pentagonu za odvraćanje Kine, poticanje modernizacije inventara nuklearnih projektila i gradnje "klimatske otpornosti" u vojnim ustanovama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.