AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden osnovao panel koji će razmatrati proširenje Vrhovnog suda

Prema izvršnoj uredbi koju je Bajden potpisao, 36-člana komisija razmotrit će legalnost potencijalnih reformi najviše sudske instance u SAD-u

Džo Bajden. Agencije

A. Ka.

10.4.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) u petak je oformio dvostranačku komisiju koja će razmotriti potencijalne promjene u američkom Vrhovnom sudu, uključujući i povećanje broja vrhovnih sudaca, kojih je trenutno devet, što priželjkuju pojedini liberali kako bi se prekinula konzervativna većina u njemu.

Prema izvršnoj uredbi koju je Bajden potpisao, 36-člana komisija razmotrit će legalnost potencijalnih reformi najviše sudske instance u SAD-u, uključujući povećanje broja vrhovnih sudaca ili vremensko ograničavanje njihovog mandata umjesto sadašnjeg doživotnog imenovanja.

Vrhovni sud SAD-a od 1869. godine broji devet članova, no Kongres ima ovlast promijeniti broj sudaca i to je nekoliko puta i učinio prije te godine.

Portparol Bijele kuće Džen (Jen) Psaki izjavila je da će komisija predstavljati cijeli politički spektar, uključivat će liberalne i konzervativne pravne stručnjake, bivše savezne sudije i pravnike koju su se pojavljivali pred tim sudom. Komisija će održavati javne sastanke, a u roku od 180 dana mora izvijestiti o svojim nalazima.

Bajden je lani u predsjedničkoj kampanji u listopadu obećao da će osnovati tu komisiju, što je korak koji mu omogućuje da izbjegne zauzimanje čvrste pozicije o prijedlogu koji su iznijeli pojedini liberalni političari o proširenju Vrhovnog suda, premda se u prošlosti protivio toj ideji.

Republikanci se oštro protive toj ideji, dok neki demokrati i liberalni aktivisti kažu da sve opcije, pa i povećanje broja vrhovnih sudija, moraju biti razmotrene kako bi se suprotstavilo konzervativnoj većini u tom sudu, koja bi u nadolazećim godinama mogla ugroziti pravo na pobačaj, građanska prava, kontrolu nad oružjem i pristup zdravstvenoj skrbi.

Bajdenov prethodnik, republikanac Donald Trump, bio je u prilici imenovati troje vrhovnih sudija tokom svog četverogodišnjeg mandata u Bijeloj kući, tako da sad omjer konzervativnih i liberalnih vrhovnih sudaca iznosi 6:3.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.