NOVO ROČIŠTE

Titov unuk Edvard u bjekstvu 13 godina: Osuđen zbog saobraćajne nesreće

Broz nije dostupan pravosudnim organima Srbije jer je u bjekstvu od 2008. godine

Edvard Broz. Agencije

Fu. M.

10.4.2021

Apelacioni sud u Beogradu zakazao je za četvrtak, 15. april, novi termin za sjednicu na kojoj treba da razmatra žalbe na prvostepenu presudu kojom je Edvard Broz, jedan od unuka nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, osuđen u odsustvu na osam mjeseci zatvora zbog saobraćajne nesreće iz 1992. godine u Zemunu u kojoj je poginuo njegov prijatelj G. P.

Broz nije dostupan pravosudnim organima Srbije jer je u bjekstvu od 2008. godine.

Prethodna sjednica koja je bila zakazana za 8. mart tada je bila odložena jer je Edvard Broz otkazao punomoć svom dugogodišnjem braniocu i to tako što je advokata o tome na početku sjednice obavijestilo samo sudsko vijeće.

Brozu je pomenuta prvostepena presuda od osam mjeseci zatvora izrečena u odsustvu jer je u bjekstvu od 2008. godine i navodno živi u Zagrebu.

Osuđen je za krivično djelo "teško djelo protiv bezbijednosti javnog saobraćaja".

Josip Broz Tito. Agencije

Njegov advokat na ovu presudu je uložio je žalbu, o kojoj treba da odluči Apelacioni sud.

Edvard Broz je odmah poslije udesa pobjegao u Hrvatsku, ali je 16 godina kasnije uhapšen 21. januara 2008. na granicom prijelazu Batrovci, kad je pokušao da uđe u Srbiju.

Poslije tri dana pritvaranja pušten je da se brani sa slobode, ali mu je oduzet pasoš i naloženo da se na 15 dana javlja policiji. Krajem marta 2008. godine, on se pojavio na početku suđenja pred Višim sudom u Beogradu i iznio odbranu i kajanje za smrt prijatelja, ali je ponovo pobjegao.

Tačnije, nije se pojavio na ročištima u maju, junu i septembru 2008, pa sud u oktobru te godine za njim raspisao međunarodnu potjernicu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.