AMERIKA

Tramp rekao donatorima da će pomoći da repubikanci osvoje Kongres 2022.

Ovdje sam večeras pred vama ispunjen uvjerenjem da ćemo 2022. vratiti Zastupnički dom i da ćemo vratiti senat, poručio je Donald Tramp

Donald Tramp. Agencije

A. Ka.

11.4.2021

Bivši predsjednik SAD-a Donald Tramp (Trump) u subotu je republikanskim donatorima poručio da namjerava ostati najutjecajniji član stranke rekavši da će im pomoći osvojiti mjesta u Kongresu na izborima 2022., no nje naznačio hoće li se kandidirati za još jedna predsjednički mandat 2024.

Tramp je bio domaćin večere u njegovom klubu Mar-a-Lago za donatore Republikanskog nacionalnog odbora koji ovoga vikenda na Floridi razmatraju budući smjer stranke.

- Večeras smo se okupili kako bi razgovarali o budućnosti Republikanske stranke i što moramo učiniti da naše kandidate povedemo prema pobjedi - rekao je TrAmp, po pripremljenom tekstu govora koji je na uvid dobila agencija Reuters.

- Ovdje sam večeras pred vama ispunjen uvjerenjem da ćemo 2022. vratiti Zastupnički dom i da ćemo vratiti senat. A onda će 2024. republikanska stranka osvojiti Bijelu kuću - rekao je.

Nije rekao hoće li se kandidirati za predsjednika.


Tramp je od svog haotičnog odlaska iz Bijele kuće dva i po mjeseca proveo razmatrajući zahtjeve kandidata na izborima 2022. za njegovim pokroviteljstvom a podržao bi ih na temelju toga podržavaju li njega i njegov program.

Rekao je da bilo kakvi razgovori o njegovim planovima, odnosno hoće li se kandidirati za još jedan mandat, trebaju pričekati do iza izbora 2022.

Iako je demokratski predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) Trampa pobijedio s razlikom od sedam miliona glasova, republikanci su ipak uspjeli pridobiti dio tradicionalnih glasača demokrata, poput Hispanaca i Afroamerikanaca.

Tramp, koji je svoj govor začinio napadima na Bajdena, je rekao da je ključ za pobjede 2022. graditi na tim postignućima, naglasivši da će "republikanska stranka biti uspješna i i rasti u budućnosti ako prihvati svoju sudbinu zagovornika Amerikanaca iz radničke klase".

Trampova aktivna uloga u politici republikanske stranke unatoč porazu na izborima 2020. nije uobičajena jer su dosadašnji bivši predsjednici po odlasku iz Bijele kuće bili skloniji povući se iz središta pozornosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.