ZVANIČNIK KREMLJA

Sukob Rusije i Ukrajine: Otkud "prijetnje Srebrenicom" usred povećanja tenzija

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 2019. prvi put izjavio da bi u Donbasu, ukoliko Ukrajina potpuno stekne kontrolu nad tom regijom, mogao da se dogodi masakr sličan kao u Srebrenici

Raste napetost. Agencije

A. Ka.

11.4.2021

Dmitrij Kozak, zvaničnik Kremlja, situaciju u toj oblasti uporedio je sa Srebrenicom, gradom u Bosni i Hercegovini, u kojem su 1995. godine snage bosanskih Srba ubile više od 8.000 ljudi.

- Ukoliko, kao što naš predsjednik kaže, tamo postoji jedna Srebrenica, vjerovatno ćemo morati da reagujemo u njihovu odbranu - rekao je Kozak.

Nema, međutim, naznaka da ukrajinska vojska sprema bilo kakvu akciju etničkog čišćenja.

Ukrajinska vojska saopćila je da je jedan njihov vojnik ubijen u četvrtak na istoku zemlje.

Kako navode, pobunjenici su tokom napada koristili granate, mitraljeze i minobacače, a ukrajinske snage su odgovorile na vatru. Ruslan Komčak, ukrajinski general, izjavio je da se „može vidjeti nagomilavanje ruskih snaga nedaleko od ukrajinske granice".

- Međutim, to ne znači da je naša zemlja okružena - situacija je pod kontrolom - rekao je.

Proruski pobunjenici su nešto ranije saopćili da je jedan njihov borac ubijen kada su ukrajinske snage granatirale selo nedaleko od Donjecka.


Amerika i Njemačka izrazile su zabrinutost zbog povećanja napetosti.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je 2019. prvi put izjavio da bi u Donbasu, ukoliko Ukrajina potpuno stekne kontrolu nad tom regijom, mogao da se dogodi masakr sličan kao u Srebrenici.

Međutim, nema znakova da Ukrajina sprema bilo kakvu akciju etničkog čišćenja.

Kozak je rekao da pobunjenici za sada mogu sami da se bore protiv ukrajinskih snaga jer su te jedinice „očvrsnule u borbama".

Rusija već neko vrijeme povećava broj vojnika na granici sa Ukrajinom, tvrdeći da to ne bi trebalo posmatrati kao prijetnju.

Džen Psaki, portparol Bijele kuće, izjavila je da je broj ruskih vojnika oko ukrajinske granice najveći od 2014. godine, kada je sukob počeo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.