TEHERAN

Iran optužio Izrael za sabotažu u Natanzu, obećao osvetu

Izjava portparola ministarstva vanjskih poslova Saeeda Khatibzadeha predstavlja prvu zvaničnu optužbu iznesenu protiv Izraela za nedjeljni incident

Onesposobljeno postrojenje za obogaćivanje urana. Agencije

Fena

12.4.2021

Iran je u ponedjeljak optužio Izrael za sabotažu u njegovom podzemnom nuklearnom postrojenju Natanz u kojoj su oštećene centrifuge koje koristi za obogaćivanje urana, upozoravajući da će poduzeti osvetu za napad.

Izjava portparola ministarstva vanjskih poslova Saeeda Khatibzadeha predstavlja prvu zvaničnu optužbu iznesenu protiv Izraela za nedjeljni incident u kome je prekinuto snabdijevanje strujom kompletnog postrojenja.

Izrael nije direktno preuzeo odgovornost za napad. Sumnja je, ipak, odmah pala na jevrejsku državu čiji su mediji skoro jednoglasno javili o razornom kibernetskom napadu koji je izazvao prekid snabdijevanja strujom.

Ukoliko se Izrael ustanovi odgovornim za sabotažu, to bio dodatno pojačalo napetosti između dvije zemlje, već angažovane u sukobu u sjeni širom Bliskog istoka. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji se u nedjelju sastao s američkim ministrom odbrane Lloydom Austinom, obećao je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da stopira nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila.

Detalji su još šturi o tome šta se desilo u nedjelju rano ujutro u nuklearnom postrojenju. Incident je prvobitno bio opisan kao prekid snabdijevanja strujom izazvan kvarom na električnoj mreži koja napaja njegove nadzemne radionice i podzemne hale za obogaćivanje urana.

- Odgovor za Natanz je da se poduzme osveta protiv Izraela. Izrael će dobiti odgovor na svoj vlastiti način - izjavio je Khatibzadeh. On nije dodatno pojasnio svoje tvrdnje.

Khatibzadeh je priznao da su centrifuge IR-1, prva generacija iranskih mašina za obogaćivanje urana, oštećene u napadu. On, ipak, to nije dodatno pojasnio. Državna televizija još nije prikazala snimke postrojenja nakon sabotaže.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif upozorio da će Natanz biti obnovljen s još naprednijim mašinama, što bi moglo ugroziti aktuelne razgovore u Beču sa svjetskim silama o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma.

- Cionisti žele da se osvete iranskom narodu zbog njegovog uspjeha na putu ukidanja sankcija. Mi to, međutim, nećemo dopustiti i poduzet ćemo osvetu zbog ove akcije cionista – navodi iranska državna novinska agencija IRNA izjavu Zarifa.

IAEA, agencija Ujedinjenih nacija koja nadzire iranski atomski program, ranije je saopćila kako je upoznata s medijskim izvještajima o incidentu u Natanzu i da je razgovarala s iranskim zvaničnicima o tome. Agencija nije dodatno pojasnila te tvrdnje, prenosi Associated Press.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.