PANDEMIJA

Bugarski premijer upozorio na divljanje cijena vakcina

Evropska komisija nikad nije otkrivala cijene po kojima je dogovorila različita cjepiva prošle godine. Iz belgijske vlade nakratko je procurio cjenovnik prema kojem ispada da je cjepivo „AstraZenece“ koštalo EU 1,78 eura po dozi, a Pfizerovo cjepivo

Raste cijena cjepiva. Ilustracija

Večernji list

13.4.2021

Pfizerovo cjepivo koštalo je 12 eura, potom 15,50 eura, a Evropska komisija sada potpisuje ugovore po cijeni od 19,5 eura, otkrio je bugarski premijer Bojko Borisov u izjavi koju prenose bugarski mediji.

U nedavnoj raspodjeli 10 miliona doza ove vakcine čiju je ubrzanu isporuku dogovorila Komisija, Bugarska je dobila najviše dodatnih doza. Blizu 1,26 miliona. Hrvatska je odmah iza nje sa 747.000 dodatnih doza, piše Večernji list.

Prema riječima bugarskog premijera ispada da bi te dodatne doze mogle biti skuplje plaćene. Cijena cjepiva BionTecha i Pfizera raste, navodi on.

Evropska komisija nikad nije otkrivala cijene po kojima je dogovorila različita cjepiva prošle godine. Iz belgijske vlade nakratko je procurio cjenovnik prema kojem ispada da je cjepivo „AstraZenece“ koštalo EU 1,78 eura po dozi, a Pfizerovo cjepivo je 12 eura po dozi.

Bugarski premijer Borisov u svom je istupu dodao da se trenutačno pregovara i potpisuje ugovor o 900 miliona doza cjepiva po 19,5 eura. To je trošak od 18 milijardi eura za daljnje kampanje cijepljenja. Vjerojatno na jesen, zimu i tokom sljedeće godine. Stoga i državni proračuni svih zemalja članica trebaju pronaći sve veće iznose za cjepiva, zaključio je bugarski premijer.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.