NAKON POPUŠTANJA MJERA

Velike gužve u pabovima i na ulicama Londona

Anadolija

13.4.2021

Gužve u pabovima u Londonu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Velike gužve zabilježene su u baštama tek otvorenih pabova i restorana u Londonu, nakon popuštanja epidemioloških mjera širom Engleske, javlja Anadolija.

Nakon nekoliko mjeseci zabrane rada, od ponedjeljka, 12. aprila, bašte ugostiteljskih objekata u Engleskoj ponovo su otvorene za goste.

Istog dana u londonskom kvartu Sohu, veliki broj ljudi posjetio je pabove i barove, proslavljajući dugo očekivano popuštanje mjera.



Druga faza ublažavanja mjera

Stanovnici Engleske nakon nekoliko mjeseci ponovo mogu posjećivati prodavnice, restorane, pabove, frizerske salone, teretane i druge usluge koje se ne smatraju osnovnim, nakon što je Vlada Velike Britanije objavila da zemlja prelazi na drugu fazu ublažavanja mjera protiv širenja koronavirusa.

Pooštrene mjere u Engleskoj su na snazi od početka januara ove godine, a slično je i u drugim dijelovima Velike Britanije, koja je od početka pandemije COVID-19 jedna od najpogođenijih zemalja u Evropi sa 127.000 smrtnih slučajeva.


Pozvali na oprez

Premijer Boris Johnson i epidemiolozi su ipak pozvali na oprez, istakavši kako je i dalje veliki broj nevakcinisanih te da bi nepoštivanje pravila socijalne distance i ostalih mjera ovog ljeta moglo dovesti do novog porasta broja zaraženih.

Služenje hrane i pića unutar restorana neće biti moguće bar do 17. maja, dok će pozorišta, bioskopi, noćni klubovi i većina drugih mjesta ostati zatvorena do daljnjeg.

Broj novozaraženih, hospitalizovanih, kao i smrtnih slučajeva opao je zahvaljujući zaključavanju i masovnom programu vakcinacije prema kojem je dosad jednom dozom imunizovano više od 60 posto odraslog stanovništva.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.