NAPETO U MINESOTI

Amerika na nogama nakon što je policajka ubila mladog crnca blizu mjesta ubojstva Georgea Floyda: ‘Nije htjela...‘

Daunte Wright je ubijen u pucnjavi pri zaustavljanju vozila u mjestu Brooklyn Center, nedaleko od ubojstva Georgea Floyda

Jutarnji list

Pucnjava u Brooklyn Centeru

Foto: Jutarnji list


Fatalna pucnjava u Minneapolisu u kojoj je u nedjelju život izgubio 20-godišnji crnac dogodila se, kako se čini, nakon što je pištolj "slučajno opalio" kada je policajka u borbi izvukla svoje oružje umjesto elektrošokera, rekao je u ponedjeljak načelnik policije, a prenosi Reuters.

Daunte Wright je ubijen u pucnjavi pri zaustavljanju vozila u mjestu Brooklyn Center, nedaleko od ubojstva Georgea Floyda u Minneapolisu prošlog svibnja.

Policija je prikazala video snimku na kojoj se vidi borba između Wrighta i policajke. Wright se potom vratio u automobil, a na snimci se čuje kako policajka viče "šoker".

"Čini mi se, prema onome što sam vidio i prema reakciji policijske časnice i stresa koji je odmah uslijedio, da je pištolj slučajno opalio, što je rezultiralo tragičnom smrću gospodina Wrighta", kazao je načelnik policije Tim Gannon.

Gradonačelnik gradića Mike Elliot je rekao da svi žale zbog tragičnog događaja koji "nije mogao doći u gore vrijeme".

"Rasvijetlit ćemo ovaj slučaj. Učinit ćemo sve da pravda za Dauntea Wrighta bude zadovoljena", rekao je Elliot.

Policija je priopćila da je Wrighta zaustavila nešto prije dva sata iza ponoći zbog prometnog prekršaja te ustanovila da je za njega izdan uhidbeni nalog. Policija ga je pokušala uhititi, ali on se uspio vratiti u automobil. Policajka koja nije identificirana je zapucala.

Wright se odvezao nekoliko ulica dalje i zabio se u drugo vozilo. Preminuo je na mjestu događaja.

Predsjednik Joe Biden je izrazio žaljenje zbog "tragične" smrti mladog crnca, ali je osudio nasilje koje je izbilo na prosvjedima koji su uslijedili,

"To što se dogodilo u pregrađu Minneapolisa je uistinu tragično, ali mislim da moramo pričekati što će nam reći istraga", kazao je Biden.

"Čekajući na rezultate istrage, želim jasno reći: nema apsolutno nikakvog opravdanja za nasilje. Mirni prosvjedi su razumljivi", istaknuo je Biden.

Wrightova smrt izazvala je val novih prosvjeda u Minnesoti. Bijesne gomile su se u nedjelju navečer u stotinama okupile ispred zgrade policijskog odjela Brooklyn Centra, a policajci u zaštitnoj opremi su ispaljivali gumene metke, omamljujuće granate i puštali oblake kemijskih iritansa.

Gradonačelnici Minneapolisa i St. Paula donijeli su odluku o uvođenju policijskog sata u svojim gradovima koji će trajati od 19 sati u ponedjeljak do 6 sati u utorak.

Zbog policijskog sata i straha od novih nemira odgođene su utakmice NBA, NHL i MLB lige. Tako večeras na terene neće izaći momčadi Minnesota Timberwolvesa i Brooklyn Netsa, Minnesota Wilda - St. Louis Bluesa te Minnesota Twinsa i Boston Red Soxa.

Više o:

SAD Pucnjava
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na