POKRENUTA ISTRAGA

Italija: U regiji Lacio "suspendirani" kineski respiratori

Riječ je o 140 respiratora Aeonmed VG70, koji su prije godinu dana uvezeni

Al Jazeera

Plućni ventilatori za intenzivnu njegu

Foto: Agencije


Plućni ventilatori za intenzivnu njegu, koje je u jeku pandemije COVID-19, u martu prošle godine, italijanska regija Lacio kupila od kineskog proizvođača, bit će “suspendirani”, jer nisu u skladu sa sigurnosnim zahtjevima utvrđenim važećim zakonodavstvom, piše dnevni list "La Verita", prenosi "Al Jazeera".

Odluku je donijela Direkcija za socijalno-zdravstvena pitanja regije Lacio, u kojoj se nalazi i glavni grad Rim.

Riječ je o 140 respiratora Aeonmed VG70, koji su prije godinu dana uvezeni uz odobrenje tadašnjeg šefa civilne zaštite Angela Borrellija, prenosi Tanjug.

List, koji je došao u posjed mail prepiske između kineskog proizvođača i kupca u Italiji, tvrdi da se u pregovorima o kupovini kineski proizvođač poziva na bivšeg premijera Massima D’Alema kao osobu koja je potvrdila spremnost tadašnje vlade da odobri uvoz respiratora.

List podsjeća da paralelno s istragom o uvozu kineskih respiratora policija istražuje slučaj uvoza 800 miliona zaštitnih maski, koje su plaćene milijardu i 250 miliona eura.

Istraga je pokrenuta nakon što je to zatražio član vlade regije Lazio, iz stranke Liga.

Regionalnu vladu Lazija čine stranke lijevog centra, a predsjednik regije je Nicola Zingaretti, doskorašnji generalni sekretar Demokratske stranke.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na