AMERIČKI PREDSJEDNIK

Bajden predložio Putinu sastanak u trećoj zemlji

Bajden je tokom razgovora istakao privrženost SAD teritorijalnom integritetu Ukrajine i izrazio zabrinutost zbog jačanja vojnog prisustva Rusije na Krimu

Džo Bajden. Agencije

A. Ka. / Srna

13.4.2021

Predsjednik SAD DŽo Bajden (Joe Biden) razgovarao je danas telefonom sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i predložio da dvojica lidera održe sastanak u narednih nekoliko mjeseci, saopćeno je iz Bijele kuće.

U saopćenju se navodi da je Bajden predložio da se sastanak održi u trećoj zemlji.

Bajden je tokom razgovora istakao privrženost SAD teritorijalnom integritetu Ukrajine i izrazio zabrinutost zbog jačanja vojnog prisustva Rusije na Krimu i blizu granice sa Ukrajinom.

- Predsjednik Bajden je jasno stavio do znanja i to da će SAD oštro reagovati u odbrani svojih nacionalnih interesa kao odgovor na postupke Rusije, kao što su kibernetički napadi i miješanje u izbore - ističe se u saopćenju.


Putin i Bajden su danas tek drugi put razgovarali od inauguracije američkog predsjednika 20. januara.

Prema saopćenju Bijele kuće, Bajden je potvrdio cilj izgradnje stabilnih i predvidljivih odnosa sa Rusijom, u skladu sa interesima SAD.

Iz Kremlja je danas saopćeno da je Bajden još jednom pozvao Putina da učestvuje u virtuelnom samitu o klimi 22. i 23. aprila, prenio je TASS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.