RUSIJA

Policija privela četvoro novinara zbog podsticanja na antivladine proteste

Privođenja su uslijedila usred represija nad saveznicima kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog

Hapšenje novinara. Ilustracija

Fena

14.4.2021

Ruska policija pretresla je u srijedu redakciju studentskog časopisa i pritvorila četvoricu svojih novinara pod krivičnom prijavom za podsticanje maloljetnika da učestvuju u protestima protiv Kremlja, objavila je agencija.

Nezavisna poslovnica DOXA koju su 2017. godine osnovali studenti i diplomci univerziteta u Moskvi saopćila je da je policija odvela pritvorenike na ispitivanje i zaplijenila opremu, uključujući telefone, te da će sud kasnije donijeti odluku o ograničenjima prije početka suđenja, javlja Reuters.

Privođenja su uslijedila usred represija nad saveznicima kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog čije je hapšenje i zatvaranje početkom ove godine izazvalo nekoliko antivladinih protesta za koje je policija rekla da su ilegalni i da su prekinuli upotrebu sile.

DOXA, koja je osnovana kao studentska organizacija na višoj ekonomskoj školi u Moskvi, izvještava o studentskom životu, visokom obrazovanju, politici i nauci.

Vlasti su joj ukinule formalni status studentske organizacije 2019. godine nakon što su izrazile podršku studentima koji su učestvovali u protestima opozicije 2019. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.