SJEDNICA PARLAMENTA

Ministar vanjskih poslova Slovenije: Bosanskog ambasadora smo trebali pozvati na razgovor

Ministar se zapitao zašto su informacije o sadržaju razgovora predsjednika Boruta Pahora koji je vodio sa članovima Predsjedništva BiH, izašle na vidjelo 40 dana nakon njegove posjete Sarajevu

Anže Logar. Agencije

Fu. M.

14.4.2021

Ministar vanjskih poslova Slovenije Anže Logar na sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku kazao je da se politika Slovenije prema zapadnom Balkanu nije promijenila.

Ipak, poručio je da je Slovenija na razgovor trebala pozvati ambasadora BiH u Ljubljani.

Logar je naglasio da se strateški politički dokumenti Slovenije nisu promijenili i da će sve promjene u tom kontekstu biti koordinirane s Narodnom skupštinom.

- Ne sjećam se da se o promijenjenoj strategiji prema zapadnom Balkanu raspravljalo ovdje u Narodnoj skupštini bilo kada u mom mandatu - rekao je.

Neformalna komunikacija

Zastupnik Socijaldemokrata Matjaž Nemc pitao je ministra o "non-paperu" o zapadnom Balkanu, navodno poslanom u Brisel, na što je Logar pokazao neslužbeni dokument o Bosni i Hercegovini, pripremljen od Hrvatske i potpisan od Slovenije, Mađarske, Bugarske, Grčke i Kipra, a o kojem su ranije u martu razgovarali ministri vanjskih poslova Evropske unije. Suštinski Logar je negirao postojanje dokumenta.

Ministar se zapitao zašto su informacije o sadržaju razgovora predsjednika Boruta Pahora koji je vodio sa članovima Predsjedništva BiH, izašle na vidjelo 40 dana nakon njegove posjete Sarajevu.

- Izuzetno je neobično da se neformalna komunikacija između najviših predstavnika dvije zemlje pojavljuje u medijima. Ako neko kaže neke informacije koje se iznose u zatvorenom krugu između predstavnika dviju zemalja, to krši diplomatski kodeks", rekao je Logar.

Najbliži saveznici

Poziv ambasadorici Slovenije na razgovor u Predsjedništvo BiH zbog članka u novinama nazvao je diplomatskim promašajem.

- Ako ikoga, s obzirom na događaje i objašnjenja predsjednika Republike, treba pozvati na razgovor, to je bosanski ambasador - rekao je ministar vanjskih poslova, koji je optužio opoziciju da se obračunava s predsjednikom i vladom u vezi s odnosima s BiH.

Također je naglasio da ovo što se dogodilo ne ide u korist predstavnicima Bosne i Hercegovine na putu prema Evropskoj uniji.

- Mi smo jedan od najbližih saveznika zemalja zapadnog Balkana, čak smo i neformalni samit o zapadnom Balkanu uvrstili u program predsjedavanja Vijećem EU, tako da se ova rasprava može odvijati na najvišem nivou nivo - rekao je Logar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.