NEDOVOLJNO KAPACITETA

Moderna neće moći ubrzati proizvodnju vakcina u narednih nekoliko mjeseci

Američka vlada pozvala je Modernu da ubrza proizvodnju i dostavu vakcina zbog obustave korištenja vakcina kompanije Johnson&Johnson

Moderna očekuje povećanje proizvodnje 2022. godine. Anadolija

Hina

15.4.2021

Proizvodnja vakcina protiv koronavirusa kompanije Moderna najvjerojatnije neće moći biti značajnije ubrzana u sljedećih nekoliko mjeseci, rekao je izvršni direktor, dodajući ipak da se očekuje veliko povećanje proizvodnje 2022. godine.

Američka vlada pozvala je Modernu da ubrza proizvodnju i dostavu vakcina nakon što je privremeno obustavila primjenu vakcina Johnson&Johnson zbog toga što je kod šest žena došlo do pojave rijetkih krvnih ugrušaka nakon vakcinisanja.

- Treba vremena za dodavanje velikih novih proizvodnih kapaciteta - rekao je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel tokom razgovora s investitorima. Dodao je da se ipak očekuje da će nedavno najavljeno ulaganje u proširenje kapaciteta “vrlo konkretno” pridonijeti povećanju proizvodnje 2022. godine.

Bancel je rekao da je Moderna i dalje na putu da tokom 2021. proizvede i globalno distribuira planiranih između 700 miliona i milijardu doza ovih vakcina.

Moderna je ranije ovog mjeseca saopćila da je na putu da ispuni svoje ciljeve dostave vakcina europskim zemljama, koje su također privremeno zaustavile vakcinisanje vakcinama Johnson&Johnson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.