AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Blinken: Djelovat ćemo odlučno u odgovoru na ruske akcije

Razlog za uvođenje novih sankcije je, kako tvrdi Vašington, miješanje Moskve u prošlogodišnje američke izbore i sajber napad

Entoni Blinken. Agencije

A. Ka.

15.4.2021

Sjedinjene Američke Države (SAD) uvele su nove sankcije Rusiji kojima je obuhvaćeno više od 30 pojedinaca i kompanija i odlučile da protjeraju deset ruskih diplomata.

Razlog za uvođenje novih sankcije je, kako tvrdi Vašington, miješanje Moskve u prošlogodišnje američke izbore i sajber napad za koji američka vlada optužuje Rusiju, prenose agencije.

Napad na softver kompanije Solar Vinds omogućio je hakerima da pristupe hiljadama kompanija i vladinih agencija koje taj softver koriste.

Mjere obuhvataju sankcije protiv šest ruskih kompanija koje podržavaju sajber aktivnosti države, kao i protiv 32 pojedinca i entiteta koji su optuženi za miješanje u prošlogodišnje američke predsjedničke izbore, uključujući i širenje dezinformacija.

Kaznene mjere uvedene su i protiv osam pojedinaca i entiteta povezanih sa ruskom okupacijom Krima.


Bijela kuća je saopćila da su među deset diplomata, koje je odlučila da protjera, predstavnici ruskih obavještajnih službi.

Američki državni sekretar Entoni (Antony) Blinken rekao je da cilj sankcija da Rusija odgovara za svoje "bezobzirne akcije".

- Djelovat ćemo odlučno u odgovoru na ruske akcije koje nanose štetu nama ili našim saveznicima i partnerima - saopćio je Blinken.

Bijela kuća je navela da američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) koristi diplomatske, vojne i obaveštajne kanale da odgovori na izvještaje da je Rusija podsticala Talibane da napadaju američke i savezničke trupe u Afganistanu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.