PANDEMIJA U ITALIJI

Protest grobara u Rimu: Neka tijela stoje u hladnjačama još od početka godine

Pravi se 60.000 novih grobnih mjesta u gradu

Više od 2.000 tijela u krematorijumu. Agencije

Fu. M.

16.4.2021

Pogrebnici u Rimu su danas protestirali zbog velikog kašnjenja sahrana na gradskim grobljima i poručili da vlasti nisu sposobne da se izbore sa velikim brojem smrtnih slučajeva koji su posljedica koronavirus.

Rojters prenosi da su direktori gradskih grobalja saopćili da se više od 2.000 tijela čuva u jedinom rimskom krematorijumu, neka i od početka godine, a koji, inače, može da obavi oko 50 kremacija dnevno, dok su zbog velikog broja sahrana mrtvačnice na drugim grobljima prepune.

Veliki broj sahrana. Agencije

- Svakih nekoliko dana poručuju nam da su groblja blokirana i da nemaju više prostora za prihvatanje mrtvih - rekao je Đovani Kaćoli, šef italijanske federacije pogrebnih radnika.

U izjavi ranije ove sedmice, kompanija gradskog vijeća AMA, koja se bavi sahranjivanjem i kremiranjem, priznala je da se suočila sa situacijom bez presedana i da radi na pravljenju 60.000 novih grobnih parcela za grad.

Rečeno je da je grad zabilježio 4.763 umrlih više između oktobra 2020. i marta 2021. nego u istim mjesecima 2019/2020, sa trendom porasta koji se nastavlja i u aprilu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.