KUBA

Okončana vladavina porodice Kastro: Raul potvrdio da daje ostavku na mjesto šefa Partije

Raul Kastro nije otkrio koga će podržati za svog nasljednika na mjestu prvog generalnog sekretara Komunističke partije

Fu. M.

Migel Dijaz-Kanel

Foto: Twitter


Danas je počeo četverodnevni kongres kubanske Komunističke partije, a taj historijski susret označio je kraj vladavine porodice Kastro (Castro) i dolazak nove generacije vođe.

Raul Kastro upravo je potvrdio da daje ostavku na mjesto šefa kubanske Komunističke partije, završavajući tako eru koju su on i njegov brat Fidel Kastro započeli revolucijom 1959. godine, javlja AP, prenosi "Jutarnji list".

Raul Kastro nije otkrio koga će podržati za svog nasljednika na mjestu prvog generalnog sekretara Komunističke partije, ali ranije je dao naslutiti da je njegov favorit Migel Dijaz-Kanel (Miguel Diaz-Canel) koji ga je naslijedio na mjestu predsjednika 2018. godine. 

Smjer vlasti neće se mijenjati

- Sanjati i nastavljati državu: danas počinjemo naš osmi kongres Komunističke partije - napisao je ranije na Twitteru kubanski predsjednik Dijaz-Kanel, koji je pozvan da preuzme tu političku grupaciju.

To je „kongres kontinuiteta“, dodao je Dijaz-Kanel, naglasivši kako se smjer vlasti na Kubi, jednoj od pet posljednjih komunističkih država, neće mijenjati, prenosi agencija France Presse.

Nakon smrti Fidela Kastra 2016. i sada odlaska u penziju njegovog 89-godišnjeg brata Raula okreće se nova stranica u politici Kube i njezinih građana od kojih mnogi cijeli život poznaju samo vlast slavne revolucionarne porodice, dodaje AFP.

- Raul više neće biti glava stranke, no u slučaju problema Raul će biti tu, on nije mrtav - smatra Ramon Blande, 84-godišnji komunist.

On vjeruje kako je 60-godišnji Dijaz-Kanel „i dalje dovoljno mlad“, no i da ga čekaju „problemi“.

Zasjedanje iza zatvorenih vrata

U petak se u prijestolnici Havani okupilo nekoliko stotina delegata iz svih kubanskih provincija kako bi raspravljali o važnim temama za državu.

Njihovo zasjedanje iza zatvorenih vrata održava se tačno na dan na koji je Fidel prije 60 godina objavio socijalistički karakter Kubanske revolucije.

Za razliku od prošlih kongresa, ovaj put nije bilo prijenosa na televiziji. Službeni portal Cubadebate objavio je kako je Raul Kastro, nakon odavanja počasti bratu, predstavio delegatima izvještaj za kongres.

  • Fidel Kastro

    Fidel Kastro

    Foto: Agencije


Imenovanje Dijaz-Kanela glavnim sekretarom Komunističke partije, što je najvažnija funkcija u zemlji, očekuje se zadnjeg dana kongresa, u ponedjeljak.

Kubi su čestitale druge komunističke zemlje – Kina, Vijetnam, Laos i Sjeverna Koreja.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na