VAŽNA VAKCINACIJA

WHO: Broj zaraženih globalno raste zabrinjavajućom brzinom

COVAX program do sada je distribuirao oko 40 miliona doza, što je dovoljno za zaštiti 0,25 posto svjetske populacije

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Gebrejezus. Arhiv

N. Aj.

17.4.2021

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je saopćila da broj zaraženih koronavirusom globalno raste zabrinjavajućom brzinom, te da se duplira sedmično i da se cifra približava najvišoj stopi zaražavanja od početka pandemije.

Ova organizacija je saopćila da je prošle sedmice zabilježeno 541.960 slučajeva novozaraženih, dok je 22. februara, nakon šest sedmica pada broja zaraženih, bilo samo 194.469 sedmično, prenosi Glas Amerike.

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Gebrejezus (Ghebreyesus) rekao je da zemlje koje su izbjegle širenje infenkcije u prethodnom periodu sada bilježe porast broja zaraženih koronavirusom. On je to ilustrovao primjerom Papue Nove Gvineje, koja je, prije početka ove godine, prijavila manje od 900 zaraženih i samo devet mrtvih, a danas ima više od 9.300 zaraženih i 82 mrtvih.

Direktor WHO-a je rekao da je ovaj primjer pokazuje koliko je vakcinacija važna i dodao da je COVAX program, koji treba da obezbjedi vakcine za siromašne zemlje, do sada distribuirao oko 40 miliona doza, što je dovoljno za zaštiti 0,25 posto svjetske populacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.