SAMO 30 PRISUTNIH

Danas je sahrana princa Filipa: Minut šutnje širom Velike Britanije

Sahrana će započeti u 15.40 sati kada će povorka s lijesom krenuti iz privatne kapele u dvorcu uz pogrebni marš

Princ Filip preminuo 9. aprila. Agencije

N. Aj.

17.4.2021

Princ Filip, vojvoda od Edinburga i suprug britanske kraljice Elizabete II bit će pokopan danas poslijepodne u kraljevsku kriptu dvorca Vindsor u krugu porodice zbog ograničenja uvedenih u okviru borbe protiv koronavirusa.

Sahrana će započeti u 15.40 sati kada će povorka s lijesom krenuti iz privatne kapele u dvorcu uz pogrebni marš i minutu šutnje širom zemlje, saopćila je Bakingamska palača.

Nakon službe u kapeli svetog Jurja, nadbiskup Kanterburija dat će blagoslov nakon što se lijes spusti u kraljevsku kriptu.

U skladu sa zdravstvenim mjerama trenutno na snazi ​​u Velikoj Britaniji, ispraćaju će prisustvovati samo 30 uzvanika od kojih je većina članova kraljevske porodice.

Kraljica Elizabeta II, četvero djece, osmero unučadi, kraljicina nećakinja i nećak te troje njezinih rođaka prisustvovat će službi.

Uz to, prisustvovat će i prinčeva njemačka rodbina Bernhard, nasljedni princ od Badena, princ Donatus, Landgrave od Hesea i princ Filip od Hohenlohe-Langenburga te grofica Mountbaten od Burme, bliska prijateljica princa Fhilipa.

Princ je umro 9. aprila u 99 godini. Sprovod će se prenositi uživo na televiziji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.