PLANIRALI VOJNI PUČ

Ruska obavještajna služba uhapsila dvije osobe zbog planiranja atentata na Lukašenka

Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Bjelorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo bjelorusko i američko

Sputnjik

Lukašenko: Planirana njegova likvidacija

Foto: Arhiva


Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je uhapsila dvije osobe koje su planirale da sprovedu vojni puč u Bjelorusiji 9. maja i izvrše atentat na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Bjelorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo bjelorusko i američko, prenosi Sputnjik.

Akcija je sprovedena u saradnji sa bjeloruskim Komitetom za državnu bezbjednost, a kako je potom utvrđeno, oni su planirali da izvedu vojni puč „po standardnom scenariju obojenih revolucija uz podršku lokalnih nacionalista”.

Iz FSB-a navode i je susret organizovan u jednom od moskovskih restorana odmah nakon što je Zenkovič doputovao u Moskvu nakon konsultacija u Americi i Poljskoj, a plan im je bio da tokom puča zauzmu sve centre za emitovanje radija i televizije, da blokiraju institucije, kao i da isključe kompletni energetski sistem Bjelorusije kako bi otežali posao policiji i vojsci.

Njihov cilj, dodaje FSB, bio je da izmjene ustavni poredak zemlje tako što bi upraznili mjesto predsjednika kako bi tu funkciju mogao da obavlja „Komitet nacionalnog pomirenja”.

FSB dodaje i da su oni nakon hapšenja predati bjeloruskoj strani radi procesuiranja.

Lukašenko je izjavio da je uhapšena grupa koja je planirala ubistvo njega i njegove djece.

Više o temi Aleksandar Lukašenko

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na