KRAJ ERE

Raul Kastro se povlači sa mjesta lidera Komunističke partije Kube

Izjavio je da odlazi u penziju sa osjećajem da je "ispunio svoju misiju"

Raul Kastro. AP

Glas Amerike

19.4.2021

Raul Kastro (Castro) potvrdio je da predaje mlađoj generaciji rukovodstvo nad kubanskom Komunističkom partijom, na stranačkom kongresu koji je započeo u petak, što je označilo kraj šest decenija vladavine porodice Kastro, Raula i njegovog starijeg brata Fidela.

U govoru na početku četvorodnevnog kongresa, 89-godišnji Kastro je rekao da novo rukovodstvo stranke čine lojalisti sa decenijama iskustva, koji su se postepeno probijali do samog vrha partije, i koji su "puni strasti i anti-imperijalističkog duha".

Izjavio je da odlazi u penziju sa osjećajem da je "ispunio svoju misiju" i da je "pun povjerenja u budućnost otadžbine."


Kongres iza zatvorenih vrata

- Ništa, ništa, ništa me nije prinudilo na ovu odluku -  rekao je Kastro, čije je dijelove govora prenijela državna televizija. 

Kazao je da je spreman da brani domovinu, revoluciju i socijalizam, snažnije nego ikad, sve dok je živ.

Na prošlom stranačkom kongresu 2016. Kastro je rekao da će to biti posljednji kongres koji predvodi "istorijska generacija" koja se borila u Sijera Maestri da bi srušila diktatora koga su podržavale Sjedinjene Države, u ljevičarskoj revoluciji 1959. Raul Kastro je 2018. već prenio dužnost predsjednika na svog 60-godišnjeg protežea, Migelu Diazu-Kanelu.

Kongres je najvažniji sastanak Komunističke partije Kube i održava se na svakih pet godina da bi se razmotrila politika partije i rad njenih lidera. Održava se iza zatvorenih vrata ali se dijelovi govora emituju na državnoj televiziji.

Kastro je hvalio Diaz-Kanela kao predstavnika nove generacije lidera, hvaleći dobre rezultate koje je postigao tokom tri godine na položaju.

Kamuflažna vojna uniforma koju je nosio Raul Kastro bila je u kontrastu sa civilnim odijelom njegovog štićenika, za koga se vjeruje da će ga naslijediti kao prvi sekretar partije - što je najmoćniji položaj u jednopartijskom sistemu Kube.

Razvijanje odnosa sa SAD

Novi lideri Kube suočavaju se sa najgorom ekonomskom krizom od raspada Sovjetskog Saveza i postoje znaci sve veće frustracije, posebno među mlađom generacijom.

Jačanje američkog trgovinskog embarga, koji traje decenijama, i pandemija koronavirusa, pojačali su krizu likvidnosti posustale, centralizovane ekonomije, koja je već pretrpjela udarac zbog smanjenja pomoći iz Venecuele.

To je dovelo do nestašice najosnovnijih vrsta robe, a mnogi Kubanci satima čekaju u redu da kupe namirnice.

Kastro je osudio obnovljeno američko neprijateljstvo za vrijeme bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump), koji je poništio odluke bivšeg predsjednika Baraka Obame koje su označile otopljavanje odnosa SAD i Kube.

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden), koji je stupio na položaj u januaru, obećao je da će poništiti neke od Trampovih sankcija, iako je Bijela kuća u petak saopćila da promjena politike prema Kubi nije među njegovim vanjskopolitičkim prioritetima.

Ipak, Kastro je poručio da je Kuba spremna za nove odnose.

- Sa ovog stranačkog kongresa, potvrđujem želju da razvijemo dijalog pun međusobnog poštovanja i razvijemo novu vrstu odnosa sa Sjedinjenim Državama, ali bez toga da Kuba mora da se odrekne principa svoje revolucije i socijalizma - kazao je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.