PREDSJEDNIK FRANCUSKE

Makron: Rusima nisu dovoljne sankcije, s njima treba oštro popričati

Mislim da u tim razgovorima moramo definirati granicu prihvatljivog, rekao je

Emmanuel Macron. Agencije

Hina

19.4.2021

Napetosti na rusko-ukrajinskoj granici su neprihvatljive, smatra francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekavši da sankcije Rusiji nisu dovoljne.

- Današnja situacija i nivo napetosti na granici apsolutno su kontraproduktivne i neprihvatljive - rekao je Makron u razgovoru za američku televiziju CBS emitiranom jučer.

Kazao je da su sankcije dio paketa, ali da nisu dovoljne.

- Zalažem se za pojačana diplomatska nastojanja da se ublaže napetosti, ali razgovori s Moskvom moraju biti jasni i oštri. Mislim da u tim razgovorima moramo definirati granicu prihvatljivog. Samo tako možemo biti vjerodostojni. Sankcije same po sebi nisu dovoljne, ali one su dio paketa - naglasio je.

Merkel, Makron i Zelenskij traže da Rusija skloni vojsku s granice.

Makron se angažirao u diplomatskim nastojanjima da se ublaže najnovije napetosti u Ukrajini te je u petak razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Troje državnika zatražilo je od Rusije da povuče vojnike nagomilane blizu granice s Ukrajinom i pozvalo na poštovanje krhkog primirja na istoku Ukrajine. Ukrajinski predsjednik najavio je nove konsultacije, uz posredovanje Njemačke i Francuske.

Podsjetimo, Rusija je 2014. godine pripojila poluotok Krim, koji je do tada bio u sastavu Ukrajine, a pobunjenici u pojedinim dijelovima istočne Ukrajine s većinskim ruskim stanovništvom sukobili su se s ukrajinskom vojskom. Dijelovi regija Donjeck i Luhansk, uz rusko-ukrajinsku granicu, još su pod kontrolom pobunjenika koje Rusija podupire, a napetosti su u posljednje vrijeme ponovo pojačane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.