UPOZORENJE LJEKARA

Navaljni bi mogao umrijeti za nekoliko dana: Prijeti mu srčani udar ili otkazivanje bubrega

Navaljni štrajkuje glađu već 19 dana kako bi dobio odgovarajuće lijekove za akutnu bol u leđima i utrnulost nogu

Aleksej Navaljni. Agencije

Fu. M.

19.4.2021

Ljekari koji su zaduženi za zdravlje Alekseja Navaljnog kažu da bi "on mogao umrijeti za nekoliko dana" ako mu se ne pruži odgovarajuća njega.

Ljekari tvrde, piše BBC, da Navaljnijevi posljednji nalazi krvi ukazuju na to da bi svakog trenutka mogao preminuti od srčanog udara ili zatajenja bubrega.

Navaljni štrajkuje glađu već 19 dana kako bi dobio odgovarajuće lijekove za akutnu bol u leđima i utrnulost nogu.

Ruski ambasador u Velikoj Britaniji kaže da "neće dopustiti da Navaljni umre u zatvoru, ali da se ponaša kao huligan". Prominentni Putinov kritičar završio je u zatvoru u februaru.

Navaljni u pritvoru. Agencije

Četvero ljekara, uključujući i njegovu ličnu doktoricu, Anastasiju Vasiljevu, pisalo je zatvorskoj upravi. Traže dopuštenje da hitno posjete Navaljnog. Ljekari u pismu navode da su nivoi kalija u Navaljnijevoj krvi postale kritične.

- To znači oslabljenu bubrežnu funkciju te da se ozbiljni problemi sa srcem mogu dogoditi u bilo kojem trenutku - pišu zabrinuti ljekari.

Nivo kalija u krvi viša od 6.0 mmol po litri obično zahtijeva hitan tretman. Navaljnijev nivo kalija u krvi je oko 7.1, prema podacima koje su ljekarima dostavili njegovi advokati.

Ljekari traže hitno odobrenje da vide Navaljnog, navode u pismu, "uzimajući u obzir krvne testove i njegovo nedavno trovanje".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.