TENZIJE U UKRAJINI

Uskoro samit Zelenskog, Makrona i Merkel s Putinom

Zelenski je rekao da traži razgovore četiri strane u okviru takozvanog normandijskog formata

Uskoro sastanak lidera. Agencije

Fu. M.

19.4.2021

Visoki savjetnici lidera Ukrajine, Francuske, Njemačke i Rusije održat će konsultacije 19. aprila kako bi dogovorili mogući samit sa ciljem smanjivanja tenzija u istočnoj Ukrajini.

Do razgovora dolazi nakon što su ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski, francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i njemačka kancelarka Angela Merkel prošle sedmice pozvali Rusiju da zaustavi nagomilavanje trupa u blizini ukrajinske granice i na okupiranom Krimu usred zabrinutosti zbog namjera Moskve, prenosi RSE.

Krhki prekid vatre pregovaran prošlog ljeta na istoku Ukrajine između vladinih snaga i separatista koje podržava Moskva propao je posljednjih sedmica s najmanje 30 ukrajinskih vojnika ubijenih od početka godine.

Zelenski je rekao da traži razgovore četiri strane u okviru takozvanog normandijskog formata, koji bi uključivali Ukrajinu, Rusiju, Francusku i Njemačku. Francuska i Njemačka su posrednici u ukrajinskom sukobu od 2015. godine.

Da bi se pripremio za mogući samit s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, Zelenski se sastao sa Makronom u Parizu 16. aprila. Njima se kasnije pridružila kancelarka Merkel putem videoveze.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.