ZABRINJAVAJUĆE

Borelj: Rusija na ukrajinskim granicama ima više od 150.000 vojnika

Situacija je zabrinjavajuća, ne možemo isključiti da se dogodi incident, rekao je Žozep Borelj

Žozep Borelj. Agencije

A. Ka.

19.4.2021

Rusija gomila više od 150 hiljada vojnika, što je najveći broj zabilježen na ukrajinskim granicama i postoji mogućnost da se dogodi neki incident, izjavio u ponedjeljak visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozep Borelj (Josep Borrell).

- Situacija je zabrinjavajuća, ne možemo isključiti da se dogodi incident - rekao je Borelj na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Borelj je pohvalio Ukrajinu za suzdržanost i zatražio od Rusije da hitno krene s popuštanjem napetosti. Visoki predstavnik je, također, izrazio zabrinutost zbog zdravstvenog stanja ruskog opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog.

Navaljni je 31. marta prestao uzimati hranu demonstrirajući protiv loših uslova u zatvoru. Navaljni, koji se žali da ima herniju diska, optužuje zatvorske vlasti da mu uskraćuju pristup ljekaru i lijekovima.


- Ruske mu vlasti moraju omogućiti da ima pristup ljekarima u koje ima povjerenje. Oni su odgovorni za njegovu sigurnost i zdravlje - rekao je Borelj.

Međutim, Evropska unija ne priprema nikakve nove sankcije protiv Rusije zbog gomilanja trupa na ukrajinskoj granici i zbog Navaljnog.

- Za sada se na tome ne radi. Stvari se mogu promijeniti, ali sada je takva situacija - rekao je Borelj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.