HISTORIJSKI DAN

Kuba dobija novog čelnika nakon povlačenja Raula Kastra

Dok Raul Kastro (89) odlazi u penziju, on je predao poziciju apsolutne vlasti prvog sekretara Komunističke partije Kube Dias-Kanelu (60)

Migel Dias-Kanel. Agencije

A. Ka.

19.4.2021

Kuba je u ponedjeljak obilježila kraj jedne ere transferom vlasti s porodice Kastro (Castro), koja je bila na čelu zemlje šest decenija, na prvog civilnog čelnika u historiji te komunističke zemlje, Migela Dijasa Kanela (Miguel Diaz-Canel).

Dok Raul Kastro (89) odlazi u penziju, on je predao poziciju apsolutne vlasti prvog sekretara Komunističke partije Kube Dias-Kanelu (60), koji je već kubanski predsjednik od 2018.

- Devetnaesti april, historijski dan - objavio je u tweetu novi čelnik, hvaleći "utemeljiteljsku i rukovodeću" generaciju Komunističke partije Kube zbog predaje vlasti.

Izbor Dias-Kanela na partijskom kongresu, iako unaprijed poznat, označava prekretnicu za zemlju od 11,2 million ljudi, od kojih mnogi nisu imali drugog čelnika osim nekoga od braće Kastro.

Fidel Kastro, još duboko cijenjen kao otac i spasilac nacije, predvodio je zemlju od 1959. do 2006. godine, kada se razbolio i njegov brat Raul je preuzeo vlast. Fidel Kastro je preminuo u 2016.


Dias-Kanel i neki drugi članovi izvršnog organa Komunističke partije rođeni su nakon revolucije koju su predvodila braća Kastro u 1950-im, koja je u 1959. dovela do svrgavanja diktatora Fulgencia Batiste.

Kongres Komunističke partije održan je 60 godina nakon što je Fidel Kastro proglasio Kubu socijalističkom državom, i višedecenijskog sukoba sa Sjedinjenim Državama koje su uvodile sankcije protiv Kube od 1962.

Kongres je također obilježio šest decenija neuspjele invazije u Zalivu svinja antirevolucionarnih Kubanaca u egzilu, uz podršku CIA, prenosi AFP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.