VAKCINALNA NEJEDNAKOST

Greta Tunberg donira 100.000 eura za nabavku vakcina u siromašnim državama

Pohvalila je što su vakcine napravljene u rekordnom vremenu i napomenula da je u bogatim zemljama vakcinisana jedna od četiri osobe

Greta Thunberg. Agencije

A. K.

20.4.2021

Aktivistica za zaštitu okoliša Greta Tunberg (Thunberg) donirat će 100.000 eura za nabavku vakcina protiv koronavirusa u siromašnim državama. Novac će donirati preko svoje dobrotvorne organizacije Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Apelovala je jučer na vlasti i proizvođače vakcina da se bore protiv nejednakosti u distribuciji vakcina, a nakon što su najbogatije zemlje kupile većinu doza. Time su bez njih ostale siromašne zemlje.

Njen apel je upućen po objavi WHO-a da je prošle sedmice registrovano novih 5,2 miliona osoba pozitivnih na koronavirus, a što je najveći broj u jednoj sedmici.

- Potpuno je neetično da se u bogatim državama sada vakcinišu mladi i zdravi ljudi, ako se to čini na štetu onih koji su u zdravstvenom riziku i na prvoj liniji borbe protiv pandemije u siromašnim državama -  poručila je Tunberg kao gošća redovnog brifinga WHO-a.

Pohvalila je što su vakcine napravljene u rekordnom vremenu i napomenula da je u bogatim zemljama vakcinisana jedna od četiri osobe, dok je u onim siromašnijim vakcinisana jedna od 500 osoba.

- Međunarodna zajednica, vlade i proizvođači vakcina moraju biti više posvećeni borbi protiv tragedije kakva je vakcinalna nejednakost - ukazala je.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.