NASLJEDNIK MERKEL

Lašet dobio podršku CDU-a za kandidaturu na mjesto kancelara Njemačke

Članovi CDU-a dokazali su još jednom kako vjeruju svom kandidatu

Armin Lašet. Agencije

Fu. M.

20.4.2021

Armin Lašet (Laschet), čelnik njemačke stranke CDU, na internom sastanku je dobio podršku starijih članova da se na izborima u septembru kandidira u ime koalicije CDU-CSU na poziciju njemačkog kancelara i time naslijedi Angelu Merkel.

Prema informacijama Deutsche Wellea, Lašet je dobio podršku 77,5 posto odbora stranke, što znači da je 31 član glasao za njega. Njegov trenutno najveći rival, bavarski moćnik Markus Söder iz sestrinske stranke CSU, dobio je samo devet glasova. Šest članova odbora je tokom glasanja bilo suzdržano.

- Radi se o tome da imamo najbolji odgovor na goruća pitanja u budućnosti. Spreman sam da se kandidujem u ime svih nas - rekao je Lasšet nakon glasanja.

Do sada je njemačka javnost bila izuzetno podijeljena u vezi s tim da li bi naredni njemački kancelar trebao biti iz CDU-a ili iz sestrinske stranke CSU, a brojne ankete sugerisale su kako je u ovom trenutku Söder znatno popularniji političar od Lašeta.

Zbog toga se javila i bojazan unutar stranke CDU da bi Lašet mogao izgubiti podršku većine članova za kandidaturu, međutim to se nije desilo.

Članovi CDU-a dokazali su još jednom kako vjeruju svom kandidatu, a sam Lašet se osvrnuo na rad svog rivala te je izjavio kako je Söder više puta ponovio kako će poštovati odluku CDU-a ukoliko kandidira Lašeta za poziciju njemačkog kancelara.

- To je veoma važan signal - rekao je Lašet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.