KONTINUIRANA PODRŠKA

Evropska komisija i Austrija obezbijedile vakcine za zapadni Balkan

Podjela između zemalja će biti zasnovana na epidemiološkim potrebama

Evropska komisija finansira donaciju 651.000 doza vakcina BioNTech/Pfizer. Ilustracija

A. K.

20.4.2021

Evropska komisija i Austrija najavile su danas sklapanje sporazuma o isporuci vakcina protiv koronavirusa za zapadni Balkan. Evropska komisija finansira 651.000 doza vakcina BioNTech/Pfizer, koje će biti distribuirane uz podršku Austrije. Prva isporuka svim partnerima u regionu očekuje se u maju, a isporuka redovnih tranši će se nastaviti do avgusta.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen (Leyen) iskazala je zadovoljstvo zbog osiguranih doza vakcina za zdravstvene radnike i druge ranjive grupe na zapadnom Balkanu.

 - Ključno je ubrzati kampanje vakcinacije svugdje. Zadovljstvo mi je najaviti da smo osigurali doze za pomoć u vakcinaciji zdravstvenih radnika i drugih ranjivih grupa na zapadnom Balkanu. Evropska unija je uz naše partnere u regionu, koji u nama vide podršku. Želim da se zahvalim Austriji što je omogućila da se ovo realizuje, pokazujući svoju čvrstu posvećenost i solidarnost sa zapadnim Balkanom - rekla je.

Budućnost zapadnog Balkana je u EU

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Olivér Várhelyi) je kazao da je podrška pružana od početka pandemije koronavirusa.

- Uprkos trenutnoj nestašici na globalnom nivou, EU će isporučiti vakcine za zapadni Balkan koje će spasiti živote. Podršku pružamo od početka pandemije koronavirusa: prvo, u vidu hitne medicinske opreme poput maski, respiratora, jedinica za intenzivnu njegu i vozila hitne pomoći; drugo, jačanjem otpornosti. Sada ćemo pomoći da se osigura vakcinacija svih medicinskih radnika širom regiona, koji su na prvoj liniji borbe, kao i nekih drugih ranjivih grupa. Stalo nam je do zapadnog Balkana, čija je budućnost u Evropskoj uniji - rekao je.


Paket vrijedan 70 miliona eura

Austrijski ministar vanjskih poslova Aleksander Šalenberg (Alexander Schallenberg) naglasio je da je podrška koju pružaju vid evropske solidarnosti i ulaganja u zdravlje i sigurnost cijelog regiona.

- Glavni je prioritet da vakcine protiv koronavirusa budu brzo i sveobuhvatno dostupne ljudima širom Evrope. U tom kontekstu, podrška Zapadnom Balkanu u pristupu vakcinama čin je evropske solidarnosti i ulaganja u zdravlje i sigurnost cijelog regiona. Na kraju, prazna područja na mapi vakcinacije, ma gdje bila, predstavljaju opasnost za sve nas. Niko nije siguran dok svi ne budemo sigurni - rekao je.

Austrija je omogućila ove vakcine kroz pravne aranžmane s proizvođačem i partnerima sa zapadnog Balkana. Doze se finansiraju iz paketa vrijednog 70 miliona eura, koji je Evropska komisija usvojila u decembru 2020. godine kako bi pomogla u pokrivanju troškova vakcina osiguranih na osnovu unaprijed utvrđenih ugovora EU o nabavci za partnere sa Zapadnog Balkana. Podjela između zemalja će biti zasnovana na epidemiološkim potrebama, prioritizujući medicinske radnike na prvoj liniji borbe protiv virusa i druge ranjive grupe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.