ČESTITAO NA IZBORU

Bajden pisao predsjednici Kosova: Vjeruje u recipročno priznanje Beograda i Prištine

Bajden je istakao da će sa predsjednicom Kosova raditi na prioritetima koji imaju veze sa vladavinom zakona, borbom protiv korupcije, zaštitom prava manjina...

Bajden i Osmani: Dobri odnosi. Agencije

Fu. M.

20.4.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) čestitao je Vjosi Osmani na izboru za kosovsku predsjednicu, istakavši da će sa njom zajednički da radi na vladavini zakona, zaštiti prava manjina i vjerskih zajednica, obnovi nakon pandemije, uz podršku za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

- SAD će nastaviti da podržavaju napore za obezbjeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji vjerujemo da treba da bude usredsređen na recipročno priznanje - kaže se u pismu Bajdena.

Sin Boa

Iz kabineta Vjose Osmani su saopćili da je Bajden u pismu pomenuo i dobre odnose sa Prištinom, dugo partnerstvo ukorijenjeno na zajedničkim vrijednostima, pominjući i ličan odnos porodice Bajden sa Kosovom.

U tom kontekstu, američki predsjednik je pomenuo i svog sina Boa, koji je služio na Kosovu u okviru američkih mirovnih snaga, kako se kaže u pismu radi "unapređenja mira, kao i vladavine reda i zakona".

Pomoć u vakcinama

Dalje u pismu, Bajden je istakao da će sa predsjednicom Kosova raditi na prioritetima koji imaju veze sa vladavinom zakona, borbom protiv korupcije, zaštitom prava manjina i vjerskih zajednica, obnovom od posljedica pandemije kovid-19, privrednim razvojem, kao obezbjeđivanjem sigurne energetske bezbjednosti.

Odgovorio je i na zahtjev kosovske predsjednice da SAD pomognu vakcinama, na osnovu njenog pisma od 19. marta.

Bajden je istakao da će povećanjem broja vakcina, SAD raditi sa partnerima na njihovoj distribuciji i da će njegov tim biti u kontaktu sa kosovskom predsjednicom radi realizovanja takve težnje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.