AMERIKA

Porota donijela presudu za ubistvo Džordža Flojda: Šovin je kriv po sve tri tačke optužnice, na ulicama vojska i helikopteri

Gradovi širom zemlje spremaju se za proteste bez obzira na presudu

A. Ka. / Index.hr

20.4.2021

Derek Šovin. AFP

Bivšeg policajca Dereka Šovina (Chauvin) porota je proglasila krivim za ubojstvo Afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd). Šovin je proglašen krivim po sve tri tačke optužnice, a presudu je dočekao mirno, bez većih emocija. 

Sjedinjene Američke Države potiho su se pripremali se za moguće nerede uoči donošenja presude Šovinu optuženom za ubistvo Flojda.

Helikopteri su počeli letjeti nad Vašingtonom čim je najavljeno da je porota donijela presudu.

Na ulicama Mineapolisa je Nacionalna garda.

Tužilaštvo je porotnicima kazalo da je Šovin ubio Flojda, ali odbrana tvrdi da je bivši policajac ispravno pratio policijsku proceduru pri postupanju. Amerika iščekuje ishod jednog od najvećih suđenja u proteklim godinama, a sud je zaštićen bodljikavom žicom, visokim barijerama i naoružanim vojnicima iz Nacionalne garde.

Gradovi širom zemlje spremaju se za proteste bez obzira na presudu.

Tužilaštvo i odbrana u ponedjeljak su iznijeli završne riječi u suđenju koje je trajalo tri sedmice. Tužilaštvo je tada imalo još jednu priliku pobiti argumente osbrane prije nego što je porota poslana na vijećanje.

Erik (Eric) Nelson, advokat Šovina, tvrdio je da je njegov klijent učinio ono što bi učinio svaki "razumni policajac" nakon što se našao u "dinamičnoj" i "fluidnoj" situaciji koja uključuje prepucavanje velikog čovjeka s tri policajca.


Rekao je da su Šovin zbog "žestine borbe" s uniforme srušene kamera i značka.

Nelson je također tvrdio da je Flojd bio pod značajnim utjecajem droge jer tijelo reagira na upotrebu opioida, posebno u slučaju nekoga kome je dijagnosticirana hipertenzija. Advokat tvrdi da Šovin vjerojatno nije namjerno prekršio pravila o upotrebi sile jer da je, bio bi svjestan da se cijeli proces snima.

- Policajci znaju da se sve snima kamerom - dodao je Nelson.

Tužitelj Steve Schleicher pozvao je porotu da "koristi zdrav razum, vjeruje svojim očima i onome što su vidjeli", pozivajući se pritom na videozapis na kojem se vidi kako Šovin više od devet minuta kleči na vratu Flojda.

- Ovo nije bila policija, ovo je bilo ubistvo - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.