PREDSJEDNIK SAD

Bajden: Presuda Šovinu veliki korak ka pravdi u SAD

Pohvalio je i policajce koji su svjedočili protiv kolege na poziv tužilaštva

Bajden je povodom presude Šovinu dao izjavu nacionalnoj televiziji. Arhiva

A. K.

21.4.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) nazvao je presudu kojom je policajac Derek Šovin (Chauvin) proglašen krivim po svim tačkama optužnice za ubistvo afroamerikanca Džordža Flojda (George Floyd) ogromnim korakom za pravdu u SAD.

Rojters prenosi da je Bajden povodom presude Šovinu dao izjavu nacionalnoj televiziji u kojoj je poručio da je to bilo ubistvo usred dana koje je mogao da vidi cijeli svijet i da je sistemski rasizam nešto što opterećuje američku naciju.

- Ništa više ne može vratiti porodici Flojd njihovog brata i oca, ali ovo može biti ogroman korak naprijed ka dostizanju pravde u Americi - poručio je predsjednik SAD.

On je pohvalio i hrabru mladu ženu koja je snimila policajca Šovina kako kleči na Flojdovom vratu i pomenuo policajce koji su svjedočili protiv kolege na poziv tužilaštva.

O sudbini Dereka Šovina odlučivalo je 12 porotnika, a presudu su razmatrali ukupno 10 sati. Flojd je proglašen krivim po sve tri tačke optužnice, ubistvo drugog stepena i ubistvo trećeg stepena, kao i ubistvo drugog stepena iz nehata.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.