POTVRĐENO

Njemačka od 4. jula počinje povlačenje iz Afganistana

NATO saveznici saopćili su prošle srijede da od 1. maja počinju povlačenje snaga iz Afganistana, kako bi taj proces završili „za nekoliko mjeseci“

Angela Merkel. Agencije

A. Ka.

21.4.2021

Njemačka planira od 4. jula povlačenje svojih vojnika iz Afganistana, izjavio je portparol ministarstva odbrane, dok američka vojska treba da napusti zemlju do 11. septembra.

- Trenutna razmišljanja idu u pravcu skraćivanja perioda povlačenja. Predviđeni datum povlačenja je 4. juli - rekao je Frans presu portparol, dodajući da je konačna odluka na NATO.

NATO saveznici saopćili su prošle srijede da od 1. maja počinju povlačenje snaga iz Afganistana, kako bi taj proces završili „za nekoliko mjeseci“.

Ta odluka je uslijedila nakon što je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio povlačenje američkih snaga iz Afganistana do 11. septembra, kada je 20. godišnjica terorističkih napada u SAD koji su doveli do američke intervencije.


On je naveo da su SAD „ispunile cilj“ u Afganistanu i pozvao talibane da se pridržavaju „svojih obaveza“ da ne prijete SAD.

- Pred nama je težak logistički zadatak. Ali, pripremili smo se za tu mogućnost - rekao je portparol njemačkog ministarstva odbrane.

Zemlje koje su najviše angažovane u Afganistanu su SAD, Njemačka, Turska, Velika Britanija i Italija. One imaju 6.000 od ukupno 9.592 vojnika iz 36 zemalja članica NATO i partnera kao što je Ukrajina, koja ima deset vojnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.