IMUNIZACIJA U SAD

Bajden: Ostvaren cilj od 200 miliona doza za 100 dana

Sada je vrijeme za vakcinaciju svih starijih od 16 godina, poručio je predsjednik SAD

Džo Bajden. AFP

Fu. M.

21.4.2021

Predsjednik SAD Džo Bajden  (Joe Biden) najavio je danas nove poreske olakšice malim preduzećima koja radnicima daju slobodne dane za vakcinaciju protiv kovid-19, izražavajući time zadovoljstvo što su građani dobili 200 miliona doza vakcine u prvih 100 dana njegovog mandata.

Poreske olakšice omogućene su na osnovu zakona koji je usvojen prošlog mjeseca, a bit će dostupne firmama sa manje od 500 zaposlenih.

Bajden će pozvati sve kompanije da ponude slobodne dane, kao i druge podsticaje, poput poklon kartica ili bonusa, kako bi podstakli zaposlene da se vakcinišu.

Bajden predstavio rezultate. AFP

- Nijedan Amerikanac koji radi ne bi smio da izgubi nijedan dolar od svoje plaće jer je odabrao da ispuni svoju patriotsku dužnost vakcinacije - rekao je Bajden.

Kako su SAD ove sedmice postigle Bajdenov cilj da građani dobiju 200 miliona doza, ponuda vakcina počinje da nadmašuje potražnju u nekim oblastima.

- Pojednostavljeno, ako ste čekali svoj red, ne čekajte više. Sada je vrijeme za vakcinaciju svih starijih od 16 godina - poručio je predsjednik SAD.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.