PREDSJEDNIK SAD

Bajden okuplja lidere na samitu o klimi

Džo Bajden će biti domaćin dvodnevnog onlajn samita "Dan Zemlje", koji će okupiti oko 40 svjetskih lidera

Džo Bajden. Agencije

A. Ka. / Srna

22.4.2021

Predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) okupit će danas svjetske lidere na samitu o klimi tokom kojeg će objaviti ambiciozne ciljeve Amerike, a očekuje i obećanja drugih država.

Bajden će biti domaćin dvodnevnog onlajn samita "Dan Zemlje", koji će okupiti oko 40 svjetskih lidera. SAD su se ovim potezom ponovo našle u prvoj liniji borbe protiv klimatskih promjena dok sve više raste bojazan usljed zagrijavanja planete.

Grupe zelenih očekuju da će Bajden, koji se zalaže za domaći infrastrukturni, a ekološki prihvatljivi paket vrijedan dva biliona dolara, udvostručiti ciljeve SAD kada je riječ o smanjenju emisija šetnih gasova u narednih deset godina, prenio je AFP.

Američki predsjednik se nada da će ciljevi SAD podstaći ostale lidere da "objave povećanje svojih ambicija", rekao je jedan zvaničnik administracije u Vašingtonu.


Novu objavu najavio je japanski premijer Jošihide Suga, a kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) saopćit će da će njegova zemlja umanjiti emisije ugljenika za 40 do 45 posto do 2030. godine u odnosu na nivo iz 2005. godine, javili su kanadski mediji.

Kina je potvrdila da će se u samit uključiti i predsjednik Si Đinping i da će održati "važan govor". Kina je najveći svjetski emiter ugljenika i zajedno sa SAD emituje oko polovine gasova koji izazivaju klimatske promjene.

To znači da nikakvo rješenje nije moguće bez ove dvije zemlje.

Moskva je ranije najavila učešće ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.