NJEMAČKI ŠEF DIPLOMATIJE

Mas: Ideja o prekrajanju granica na zapadnom Balkanu vraćena je u fioku

Zamisao da stvari mogu biti riješene iscrtavanjem novih linija na mapi nije samo nerealistična, već je opasno čak i inicirati takvu diskusiju, rekao Mas

Mas: Ideju prekrajanja ganica njemačka vlada odlučno odbacuje. Arhiv

A. J.

22.4.2021

Njemačka je odbacila ideju prekrajanja granica na zapadnom Balkanu duž etničkih linija i ideja je "vraćena u fioku", kazao je danas njemački šef diplomatije Hajko Mas (Heiko Maas).


Non-paper, u koji je Reuters imao uvid, sugeriše da bi stvaranje "Velike Srbije", "Velike Albanije" i "Velike Hrvatske" moglo pomoći u rješavanju nacionalnih tenzija koje koče EU integracije u regionu.


Jedan diplomata u Briselu kazao je da članice EU nisu razmatrale ovu ideju.


- Zamisao da stvari mogu biti riješene iscrtavanjem novih linija na mapi nije samo nerealistična, već je opasno čak i inicirati takvu diskusiju. Ideju prekrajanja ganica njemačka vlada odlučno odbacuje - kazao je Mas novinarima u Prištini.


Dodao je da je sretan što je ta zamisao "vraćena u fioku i nada se u historiju".


Sadržaj nezvaničnog dokumenta prvo je procurio u slovenačkim medijima. Premijer Slovenije Janez Janša nedigao je medijske izvještaje da ga je on poslao predsjedniku Evropskog vijeća Šarlu Mišelu (Charles Michel) kao prijedlog za rješavanje problema u regionu nakon što Slovenija u julu preuzme predsjedavanje EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.