SIMBOLIČAN POTEZ

Bajden će priznati da je nad Armenima izvršen genocid?

Bajden će najvjerovatnije upotrijebiti riječ "genocid", kao dio izjave 24. aprila kada se održava godišnja komemoracija za žrtve iz cijelog svijeta

Bajden: Moguće je da se Bajden u posljednji čas predomisli. Arhiv

A. J.

22.4.2021

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) formalno će kao čin genocida priznati masakr nad Armenima, za koji je odgovorno Otomansko carstvo tokom Prvog svjetskog rata, rekli su izvori u srijedu, što će da razbjesni Tursku i izazove dodatne trzavice sa SAD.


Potez je viđen uglavnom kao simboličan, ali će značiti promjenu u odnosu na decenije pažljivo biranog rječnika iz Bijele kuće i dolazi u vrijeme kada su Ankara i Vašington duboko u nesuglasicama po brojnim pitanjima.

Bajden će najvjerovatnije upotrijebiti riječ "genocid", kao dio izjave 24. aprila kada se održava godišnja komemoracija za žrtve iz cijelog svijeta.

Izvor Reutersa skrenuo je pažnju da, uzimajući u obzir važnost odnosa između Turske i SAD, moguće je da se Bajden u posljednji čas predomisli.

Portparolka Bijele kuće Džen Psaki (Jen) u srijedu je rekla da će predsjednička rezidencija vjerovatno imati više da kaže po ovom pitanju u subotu, ali nije željela iznositi više detalja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.