JEDINICA 29155

BBC: Ista jedinica GRU-a stoji iza diverzije u Češkoj i Crnoj Gori

Misija je sabotaža, subverzija i atentat, smatraju evropske obavještajne služb

Otkrića o ruskoj vojno-obavještajnoj službi izazvala su veliku diplomatsku raspravu. Agencije

A.K.

23.4.2021

Otkrića da je GRU, ruska vojno-obavještajna služba, stajala iza eksplozije u češkom skladištu oružja u oktobru 2014. godine u kojoj su poginule dvije osobe, izazvale su veliku diplomatsku raspravu između Praga i Moskve. Ali također su pokrenuta pitanja o tome na šta je sve GRU sposoban, da li se može odvratiti i koje druge operacije je možda već preduzeo, izvještava BBC.

- Misija jedinice 29155 GRU je sabotaža, subverzija i atentat, smatraju evropske obavještajne službe. Nakon trovanja u Salisburiju u Velikoj Britaniji 2018. godine, službe bezbjednosti širom Evrope metodično rade na traganju za njenim akcijama, prateći kretanje dvadesetak oficira koji preduzimaju tajne misije u inostranstvu. Ovo je rasvijetlilo događaje, poput trovanja bugarskog trgovca oružjem 2015, kao i češku eksploziju. Jedinica je također povezana s pokušajem državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine u cilju sprječavanja da se zemlja pridruži NATO-u. Navodni agenti GRU-a osuđeni su na sudu u njihovom odsustvu - navodi BBC.

BBC dalje navodi da su Francuske službe bezbjednosti utvrdile da je jedinica koristila region u Alpima kao naprednu bazu operacija za putovanja u druge zemlje.

- Također je jedinica 29155 GRU-a povezana sa nuđenjem plaćanja talibanima za napade na američke snage u Afganistanu, iako su prošle nedjelje američki zvaničnici rekli da imaju samo nisku od umjerenu pouzdanost ove informacije - objavio je BBC.

Prema navodima tog medija nisu samo Velika Britanija i SAD, već su i druge istočnoevropske zemlje, poput Poljske, Češke i Bugarske, nedavno preduzele akcije protiv ruskih špijuna.

- Ali da li će ovo fokusiranje poslužiti da odvrati Rusiju i GRU? To može biti teško s obzirom na način na koji Kremlj vidi svijet. Rusija je negirala sve optužbe, rekavši da su apsurdne i izmišljene, i čini se da Rusiju ne brine nikakva sramota. Postoji ipak nada da će im dekonsporacije špijuna i njihovih operacija barem otežati rad - zaključio je BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.