FRANCUSKI LIDER

Makron na sahrani predsjednika Čada: Nikome nećemo dopustiti prijetnje

Francuska će također biti tu da održi u životu obećanje o miroljubivom Čadu koji stvara mjesto za svu svoju djecu i dijelove, rekao je Makron

Emanuel Makron. AFP

Fu. M.

23.4.2021

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) odao je počast preminulom čadskom predsjedniku Idrisu Debiju (Idrissu Deby) na njegovoj sahrani u petak i izjavio je da Pariz nikome neće dopustiti da prijeti stabilnosti i integritetu svoje bivše kolonije u njenoj tranziciji ka demokratiji.

Debi, bliski zapadni saveznik, ubijen je u bici s pobunjenicima u ponedjeljak, što je povećalo brige da će nova previranja i neizvjesnost ugroziti borbu protiv militanata širom regije Sahela.

- Francuska neće dopustiti nikome da zaprijeti danas ili sutra čadskoj stabilnosti i integritetu - izjavio je Makron u govoru na sahrani.

Francuski predsjednik bio je na pogrebnoj ceremoniji pokraj Debijevog sina Mahamata Idrisa Debija koji je, skupa s vojnim vijećem preuzeo vlast u N’Djameni, objavio da će obnoviti civilnu vladavinu u roku od 18 mjeseci.

- Francuska će također biti tu da održi u životu obećanje o miroljubivom Čadu koji stvara mjesto za svu svoju djecu i dijelove. Tranzicija ima ovu ulogu: stabilnost, inkluziju, dijalog i prelazak na demokratiju. Bili smo i bit ćemo uz vas - izjavio je Makron.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.