ODLUČENO

U SAD se nastavlja koristiti "Johnson & Johnson" vakcina: Dodat će upozorenje na rizik

Poznate i potencijalne koristi vakcine "Janssen COVID-19" premašuju njegove poznate i potencijalne rizike kod osoba starijih od 18 godina

"Janssen COVID-19" kompanije "Johnson & Johnson". Agencije

Piše: N. Aj. / CNN

24.4.2021

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) te Agencija za hranu i lijekove (FDA) ukinuli su preporučenu pauzu u primjeni vakcina protiv koronavirusa kompanije "Johnson & Johnson", piše CNN. Kazali su da će na naljepnici biti upozorenje na rizik od krvnih ugrušaka.

- Vakcinacija bi se mola nastaviti u subotu - saopćeno je iz FDA.

Agencije su djelovale brzo nakon što je Savjetodavni odbor za imunizacije (ACIP) CDC-a preporučio ukidanje pauze.

- Zaključili smo da poznate i potencijalne koristi vakcine "Janssen COVID-19" premašuju njegove poznate i potencijalne rizike kod osoba starijih od 18 godina - izjavila je Dženet Vudkok (Janet Woodcock) iz FDA.

Dodala je da su uvjereni da ova vakcina "nastavlja udovoljavati standardima sigurnosti, učinkovitosti i kvalitete".

- Preporučujemo ljudima s pitanjima o tome koja vakcina odgovara za njih da razgovaraju sa svojim zdravstvenim radnikom - kazala je Vudkok.

I direktorica CDC-a Rošel Valenski (Rochelle Walensky) kazala je da podržava ACIP-ovu preporuku da se vakcina "Johnson i Johnson" koristi za osobe starije od 18 godina u populaciji Sjedinjenih Država pod odobrenjem FDA-e za hitnu upotrebu.

- Potpisala sam ovu preporuku. Ovim postupcima, primjena vakcina "Johnson i Johnson" može se odmah nastaviti - poručila je Valenski.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.