NAKON NAPADA

U Burkini Faso pogubljena trojica evropskih novinara

Prema riječima špaske ministrice vanjskih poslova dvojica novinara su snimala dokumentarni film o zaštiti nacionalnih parkova u Burkini Faso

Burkina Faso: Novinari nestali u ponedjeljak na istoku Burkine Faso. Ilustracija / AFP

Avaz.ba

27.4.2021

Dvojica španskih i jedan irski novinar koji su nestali nakon napada u ponedjeljak na istoku Burkine Faso "pogubljeni" su, rekao je u utorak jedan zvaničnik službi sigurnosti te zemlje, a Madrid je potvrdio smrt dvojice svojih državljana.


- Teroristi su pogubili trojica zapadnjaka. Osobe na snimkama naoružane grupe identificirane su kao trojica zapadnjaka koji su nestali u ponedjeljak - izjavio je taj zvaničnik.


U Madridu je premijer Pedro Sančez (Sanchez) u utorak potvrdio smrt dvojice Španaca.

- Najgora vijest je potvrđena. Izražavamo saučešće porodicama Davida Beriaina i Roberta Frailea, ubijenima u Burkini Faso - napisao je na Twitteru i izrazio "zahvalnost onima koji poput njih svakodnevno hrabro izvještavaju iz područja sukoba".

Prema riječima špaske ministrice vanjskih poslova, Aranče Gonzalez Laja (Arancha Laya), ta dvojica novinara su snimala dokumentarni film o zaštiti nacionalnih parkova u Burkini Faso i zaštiti od krivolova i o stanovništvu koje živi u parkovima prirode".

U Dablinu je ministarstvo vanjskih poslova navelo da je "svjesno" nestanka irskog državljanina, ali nisu htjeli komentirati taj slučaj, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.