VREMEPLOV

Na današnji dan umro Gavrilo Princip

Pripadnik pokreta "Mlada Bosna" i atentator na austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda umro je 1918. godine

Gavrilo Princip. Agencije

A. K.

28.4.2021

Na današnji dan, 28. aprila, umro je Gavrilo Princip, Japan je vratio suverenitet nakon poraza u Drugom svjetskom ratu, a predsjednik Francuske je podnio ostavku nakon što je većina glasala protiv njegovih ideja.

1442. - Rođen engleski kralj Edvard IV, vođa dinastije Jork u građanskom "Ratu dvije ruže" protiv pristalica dinastije Lankaster. Prijesto je osigurao pobjedama svojih snaga 1461. u ključnim bitkama kod Mortimer Krosa i Toutona. Krunu mu je 1470. preoteo prethodnik na prijestolu Henri Šesti, ali je pobjedom nad vojskom Lankastera u bici kod Tuksberija 1471. ponovo postao kralj i vladao je do smrti 1483. godine.

1758. - Rođen američki državnik Džejms Monro, predsjednik SAD od 1817. do 1825, koji je 1823. proklamovao "Monroovu doktrinu", sa geslom "Amerika Amerikancima". Ona je bila izraz težnji sjevernoameričke industrijske buržoazije da zagospodari tržištem i sirovinskom bazom američkog kontinenta i potisne evropske sile, posebno namjeru Svete alijanse da nasilno uguši pobune kolonija u Srednjoj i Južnoj Americi protiv Španije i Portugalije.

1789. - Pobunjena posada engleskog broda "Baunti" ostavila je komandanta, okrutnog kapetana Vilijama Blaja i 18 njegovih pristalica u vodama kod Tahitija. Blaj je poslije 48 dana dramatične plovidbe i više od 3.500 milja uspio da se domogne ostrva Timor blizu Jave.

1878. - Rođen američki filmski i pozorišni glumac Lajonel Blajt, poznat kao Lajonel Barimor, koji se kao dijete proslavio glumeći Olivera Tvista, a pred kraj života je kao težak invalid, sjedeći u stolici, odigrao više izvanrednih karakternih uloga. Filmovi: "Grand hotel", "Ostrvo Largo", "Dama s kamelijama", "Raspučin i carica", TV serija "Dr Kilder".

1918. - Umro Gavrilo Princip, pripadnik pokreta "Mlada Bosna" i atentator na austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda.

Proglašena Jugoslavija

1945. - Fašističkog diktatora Italije Benita Musolinija su, zajedno s ljubavnicom, dan pošto su ih zarobili, ubili italijanski partizani u mjestu Donga na obali jezera Komo.

1952. - Japan poslije poraza u Drugom svjetskom ratu vratio suverenitet i nezavisnost stupanjem na snagu mirovnog ugovora, potpisanog u San Francisku 1951.

1969. - Predsjednik Francuske Šarl de Gol dao ostavku poslije nepunih 11 godina na čelu Pete republike, koju je stvorio. Ostavka je bila moralni čin starog generala, već tada legende Francuske, čijoj je slavi i veličini posvetio sav život. On se povukao poslije referenduma o regionalizaciji zemlje i ukidanju senata, na kojem je većina glasala protiv njegovih ideja.

1977. - Andreas Bader i ostali pohapšeni članovi njemačke ljevičarske terorističke grupe "Bader-Majnhof" osuđeni su na doživotnu robiju poslije skoro dvogodišnjeg suđenja u Štutgartu.

1980. - Državni sekretar SAD Sajrus Vens podnio ostavku poslije neuspjele misije komandosa da spasu američke taoce u Iranu.

1986. - Sovjetska vlada objavila da se dva dana prije toga dogodila velika nuklearna nesreća u elektrani u Černobilju.

1992. - Proglašena Savezna Republika Jugoslavija na osnovu Ustava, donesenog prethodnog dana, i odluka skupština Srbije i Crne Gore o stvaranju zajedničke države poslije otcjepljenja pobunjenih republika. Ispred zdanja Savezne skupštine s jarbola je spuštena zastava SFRJ s petokrakom i podignuta plavo-bijelo-crvena trobojka - zastava treće Jugoslavije. Srbija i Crna Gora su, priznate na Berlinskom kongresu 1878. i 1918, poslije šestogodišnjih borbi u dva balkanska i Prvom svjetskom ratu i velikih žrtava, bile stožer okupljanja jugoslovenskih naroda u jednu državu.



Amerikanac u svemiru

1995. - Od eksplozije gasa poginula najmanje 103 stanovnika južnokorejskog mjesta Tegu.

2001. - Sa kosmodroma "Bajkonor" u Kazahstanu u svemir, sa dvojicom ruskih kosmonauta, u ruskoj letjelici "Sojuz", poletio i prvi turista - Amerikanac Denis Tito.

2002. - U padu helihoptera u Rusiji poginuo gubernator sibirske oblasti Krasnojarsk, general Aleksandar Lebed, bivši savjetnik predsjednika Rusije Borisa Jeljcina za bezbjednost, svojevremeno i predsjednički kandidat.

2003. - Ruski svemirski brod "Sojuz", prva lansirana letjelica sa ljudskom posadom nakon pada američkog šatla "Kolumbija", uspješno se spojio sa međunarodnom svemirskom stanicom u Zemljinoj orbiti.

2012. - Umrla Matilde Camus, španska pjesnikinja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.