BRISEL

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO podrška dijalogu Kosova i Srbije

U saopćenju NATO-a navodi se kako je Stoltenberg u razgovoru sa Kurtijem naglasio da dijalog ostaje “jedini način za postizanje trajnog političkog rješenja

Stoltenberg i Kurti. Twitter

Fu. M.

29.4.2021

NATO podržava napore za ponovno pokretanje dijaloga Srbije i Kosova, izjavio je generalni sekretar te alijanse Jens Stoltenberg u razgovoru sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti) danas u Briselu, prenosi RSE.

U saopćenju NATO-a navodi se kako je Stoltenberg u razgovoru sa Kurtijem naglasio da dijalog ostaje “jedini način za postizanje trajnog političkog rješenja na zapadnom Balkanu”.

Generalni sekretar Alijanse je također ponovio da je misija KFOR-a koju na Kosovu vodi NATO fokusirana na to da omogući sigurno i bezbijedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu.

Kosovski premijer je nakon susreta objavio na Twitteru da je Stoltenbergu prenio da članstvo Kosova u NATO, “čini region i Evropu mnogo sigurnijim”.

Kurti će se u toku dana u Briselu sastati još sa sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lejen (Ursula van der Leyen) i šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom (Josep Borell).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.