UOČI IZBORA U MADRIDU

Bivšem španskom premijeru stigla pošiljka sa dva metka

Prema policijskim izvorima, na pošiljkama nisu nađeni tragovi DNK ni otisci koji bi mogli pomoći u istrazi

José Luis Rodríguez Zapatero. EPA

A. K.

29.4.2021

Bivši španski premijer Hose Luis Rodriges Sapatero (José Luis Rodríguez Zapatero) posljednji je u nizu političara kojima su proteklih dana upućena prijeteća pisma.

Sapateru je upućeno prijeteće pismo u kojem su se nalazili meci, objavili su danas španski mediji. Prošle sedmice na adrese više istaknutih ličnosti stiglo je ukupno sedam pošiljki, uključujući dvojicu kandidata za regionalnog premijera Madrida, prenosi list El Pais.

Policija je zaključila da je u slučaj umješano više osumnjičenih. Bezbjednosni timovi u španskoj poštanskoj službi u srijedu su otkrili još jedno pismo sa municijom i prijetnje upućene političaru, a ovog puta je to bio bivši socijalistički premijer Sapatero. On je dobio pošiljku sa dva metka i rukom pisano pismo uvredljivog sadržaja.

Ovaj najnoviji incident je posljednji u nizu sa sličnim pošiljkama poslatim političkim ličnostima uoči regionalnih izbora u Madridu zakazanih za 4. maj. Među onima koji su primili takve pošiljke su i ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska, lider Podemosa Pablo Iglesias i generalna direktorka Civilne garde Marija Games.

Prema policijskim izvorima, na pošiljkama nisu nađeni tragovi DNK ni otisci koji bi mogli pomoći u istrazi. Ovi incidenti sa prijetećim pismima doveli su i do toga da su neke predizborne debate otkazane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.