VREMEPLOV

Na današnji dan Adolf Hitler i Eva Braun počinili samoubistvo

Vođa njemačkih nacista i njegova ljubavnica ubili su se u bunkeru 1945. godine

Adolf Hitler i Eva Braun. Agencije

Srna

30.4.2021

Na današnji dan, 30. aprila, rođen je njemački matematičar Karl Fridrih Gaus,  Džordž Vašington (George Washington) položio zakletvu kao prvi predsjednik SAD, a vođa njemačkih nacista Adolf Hitler je počinio samoubistvo.

311. - Rimski car Konstantin Prvi Velikim milanskim ediktom priznao hrišćanstvo u Rimskom carstvu.

1563. - Kralj Šarl Deveti protjerao Jevreje iz Francuske.

1777. - Rođen njemački matematičar, fizičar i astronom Karl Fridrih Gaus, osnivač čuvene matematičke škole i direktor opservatorije u Getingenu. Pronašao je niz metoda u teoriji brojeva, algebri, geometriji, analizi, astronomiji, teoriji površi i višoj geodeziji. Otvorio je novu etapu u razvoju diferencijalne geometrije i postavio nove temelje nebeske mehanike i astronomije. 

1789. - Džordž Vašington (George Washington) položio zakletvu kao prvi predsjednik SAD.

1803. - SAD od Napoleona Bonaparte, tada "doživotnog konzula" Francuske, koji je bio u novčanim neprilikama, za 15 miliona dolara kupile Luizijanu, koja je istog dana 1812. i formalno ušla u sastav Amerike kao njena 18. članica.

1870. - Rođen austrijski kompozitor mađarskog porijekla Franc Lehar, najznačajniji predstavnik bečke operete u prvoj polovini 20. vijeka. Djela: operete "Vesela udovica", "Zemlja smiješka", "Grof od Luksemburga".

1883. - Umro francuski slikar Eduar Mane, jedan od začetnika impresionizma. Slikao je mahom u ulju i iz tog opusa se izdvajaju portreti Emila Zole, Žorža Klemansoa, Stefana Malarmea, Marsela Prusta. Bio je sjajan kolorista, s naročitim darom da dočara atmosferu, što je posebno uočljivo u slikama "Doručak na travi", "Bal u Foli-Beržeru", "Balkon", "Olimpija".

1900. - Havaji postali sastavni dio SAD.


Umro tvorac "špageti vesterna"

1941. - Ante Pavelić, poglavar Nezavisne Države Hrvatske - marionetske fašističke tvorevine nastale u Drugom svjetskom ratu, poslije ulaska njemačkih nacističkih jedinica u Zagreb, gdje ih je hrvatsko stanovništvo masovno i oduševljeno pozdravilo - izdao je zakon o rasnoj pripadnosti, čime su u ustaškoj državi počeli progoni i ubijanje Srba, Jevreja i Roma.

1945. - Vođa njemačkih nacista Adolf Hitler, tvorac najveće mašinerije masovnog zločina u historiji, u Drugom svjetskom ratu je s ljubavnicom Evom Braun izvršio samoubistvo u bunkeru kod Berlina. Uz podršku krupne buržoazije i revanšista, željnih osvete zbog poraza Njemačke u Prvom svjetskom ratu i zahvaljujući popustljivim zapadnim demokratijama, iskoristio je materijalnu bijedu i nezadovoljstvo Nijemaca, nametnuo im se kao vođa i poveo u katastrofu i njih i čovječanstvo. U Prvom svjetskom ratu je kao dobrovoljac zarobljen, 1921. je postao šef Nacionalsocijalističke radničke partije Njemačke, 9. juna 1923. je pokušao puč u Minhenu zbog čega je osuđen, ali je brzo pušten iz zatvora, a 1925. je reorganizovao stranku na vojničkoj osnovi. Ubrzo je, pošto je 1933. postao kancelar, uveo nacističku diktaturu, počeo nemilosrdan progon Jevreja i ljevičara, otvorio koncentracione logore, ukinuo parlamentarizam, sindikate, slobodu štampe i građanska prava. Iskoristio je neodlučnost Zapada i Austriju je priključio Njemačkoj, porobio Čehoslovačku, a 1939. napao Poljsku, čime je izazvao Drugi svjetski rat.

1945. - Sovjetske jedinice u Drugom svjetskom ratu u Berlinu zauzele Rajhstag i ostale vladine zgrade u centru grada.

1953. - U Beogradu za posjetioce otvoren Željeznički muzej, prvi takav u Jugoslaviji, osnovan u februaru 1950.

1975. - Poslije rasula i bjekstva poraženih američkih i južnovijetnamskih trupa armija Sjevernog Vijetnama i oslobodilačke južnovijetnamske snage Vijetkong potpuno su ovladale Sajgonom. Preostale vladine trupe bezuslovno su se predale Vijetkongu, čime je i zvanično okončan Vijetnamski rat.

1989. - Umro italijanski filmski režiser Serđo Leone (Sergio), tvorac "špageti vesterna". Filmovi: "Kolos sa Rodosa", "Za šaku dolara", "Dobar, ružan, zao", "Zovem se Niko", "Bilo jednom na Divljem zapadu", "Dogodilo se u Americi".

Ciklon u Bangladešu

1991. - U toku ciklona u Bangladešu poginulo najmanje 125.000 ljudi.

1995. - Predsjednik SAD Bil Klinton naredio prekid trgovine sa Iranom i zabranio investicije u tu zemlju, optuživši Teheran da podržava međunarodni terorizam.

2002. - Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe proglasio je vanredno stanje u zemlji zbog velike nestašice hrane koja je dovela hiljade stanovnika na ivicu gladi.

2003. - Sjeverna Koreja javno priznala da posjeduje nuklearni aresenal i saopštila da ju je američka politika primorala da razvije "neophodnu silu zastrašivanja".

2004. - Bijela kuća osudila maltretiranje iračkih zatvorenika koje provode američki vojnici i pozvala na primjenu disciplinskih mjera protiv odgovornih, nakon što su fotografije koje prikazuju mučenja objavljene širom svijeta.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.