BRAZIL NE DA DOZVOLU

Postoje li razlike u kvaliteti vakcina Sputnjik V?

Tim vakcinama je zajedničko samo ime na kutiji , zaključak je slovačke agencije.

Iako je Sputnjik V odobren u 60 zemalja, EMA još vrši ispitivanja. Agencije

Deutsche Welle

30.4.2021

Između Brazila i Rusije se rasplamsala svađa oko vakcine Sputnjik V. Brazil ne dopušta njeno korištenje jer navodno može uzrokovati tešku prehladu, a Rusija zbog toga prijeti i tužbom, piše Deutsche Welle.

Ruska vakcina Sputnjik je u međuvremenu dobila dozvolu za upotrebu u šezdesetak zemalja, a Evropska agencija za lijekove (EMA) još vrši ispitivanja. No Brazil je već odlučio: ruske vakcine neće dobiti dozvolu. U ispitivanju tamošnjeg ureda za lijekove Anvisa je bilo naznaka da "noseći virus" u toj vakcini kod druge doze Adenovirus 5 nije neaktivan i da se može razmnožavati.

To bi moglo biti opasno za osobe kod kojih je već narušen obrambeni mehanizam, jer ako taj virus prehlade koji se koristi kao nositelj nije neaktivan, onda vakcinisana osoba praktično biva zaražena vakcinom i obolijeva. To je objavila na društvenim mrežama američka virologinja dr. Angela Rasmussen iz Centra za globalno zdravlje i sigurnost sveučilišta Georgetown.

Virusom protiv virusa

Sputnjik V je, baš kao i preparati AstraZeneca i Johnson & Johnson, takozvano vektorsko cjepivo. Kod pravilne upotrebe su te vektorske vakcine veoma pouzdane i znatno jednostavnije nego genetski preparirane vakcine koja moraju biti skladištene na veoma niskim temperaturama.

Kod vektorskih vakcina bezopasni virusi, na primjer neaktivni virusi prehlade, prenose model tih bodljikavih bjelančevina s kojima se virus SARS-CoV-2 vezuje na ljudske stanice u tijelu. Tako naše tijelo "nauči" da je to nešto tuđe i samo stvara antitijela i specifične T-stanice, što je oboje važno za imunitet.

Zapravo je to uobičajeni postupak kod proizvodnje cjepiva da se kod tih "vektora" brišu geni E1 i E3 i time virus postaje neaktivan. Ali kod uzorka kojeg su ispitivali u Brazilu se čini da to nije bio slučaj - i ostaje pitanje je li to bila slučajnost ili nemar u proizvodnji.

Sputnjik "za siromašne"?

Već je ovog marta i u Slovačkoj bilo velike buke oko ruske vakcine. Kod ispitivanja u državnom Institutu za nadzor lijekova SUKL je ustanovljeno da 200.000 doza koje su stigle u tu zemlju nisu identične sa vakcinama Sputnjik V koje su dobile druge zemlje ili o kojim je objavljena pozitivna studija u časopisu The Lancet. 

- Tim vakcinama je zajedničko samo ime na kutiji - zaključak je slovačke agencije.

Već i to je dovelo do velike svađe između Rusije i Slovačke čiji je ministar zdravstva na koncu morao dati ostavku. U međuvremenu je Rusija zatražila da joj se taj kontingent vrati.

I optužbe iz Brazila proizvođač Sputnjika V naziva "Fake News": "Veliki farmaceutski protivnici Sputnjika V se boje uspjeha, ali ne mogu naći slabosti pa su tako prisiljeni reagirati lažnim vijestima koje je lako demantirati", pišu na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.