BORBA S PANDEMIJOM

U Indiji za 24 sata 401.993 novozaraženih, Nju Delhi u karantinu

Oko 3.523 umrlih prijavljeno je u subotu tokom dana, pa se ukupan broj mrtvih penje na 211.853

Indija: Pripreme za kremiranje stradalih od koronavirusa. AFP

A. J.

2.5.2021

Indija je danas, uprkos nestašici vakcina, počela kampanju vakcinisanja svih odraslih osoba protiv koronavirusa i za sedam dana produžila karantin u glavnom gradu Nju Delhiju ne bi li zaustavila eksploziju zaraze koja postiže novi svjetski rekord u broju oboljelih i umrlih.


Indija, na prvoj crti u borbi s pandemijom zajedno s Brazilom, u subotu je prijavila 401.993 novozaražena u zadnja 24 sata, najviše dosad na svjetskom nivou, saopćilo je ministarstvo zdravstva. Od kraja 2019. u svijetu je oboljelo više od 151 miliona ljudi, od kojih je više od 3,18 miliona umrlo, pokazuju podaci koje je AFP objavio u subotu.



Indija je samo u aprilu imala oko sedam miliona novozaraženih. Oko 3.523 umrlih prijavljeno je u subotu tokom dana, pa se ukupan broj mrtvih penje na 211.853. Mnogi stručnjaci ipak misle da su stvarni brojevi puno viši, prenosi Hina.


Niz saveznih država, pa tako Maharashtra i Nju Delhi- među najteže stradalima - upozoravaju da im ponestaje vakcina i da je proširenje kampanje ugroženo zbog administrativnih sporova, zbrke oko cijena i tehničkih problema s vladinom digitalnom platformom za cijepljenje.


Dosad je utrošeno oko 150 miliona doza, što obuhvaća 11,5 posto stanovništva a tek je 25 miliona primilo obje doze.


Ove sedmice u Indiju je počela stizati međunarodna medicinska pomoć koju je najavilo više od 40 zemalja.


U nastojanju da smanje pritisak na zdravstvene službe, vlasti Nju Delhija odlučile su za sedam dana produžiti karantin.


Zdravstveni savjetnik američke vlade Entoni Fauči (Anthony Fauci) preporučio je što skorije uvođenje višesedmičnog nacionalnog zatvaranja, što je vlada premijera Narendre Modija dočekala suzdržano.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.