LIDER AL-KAIDE

Prošlo je deset godina od smrti Osame Bin Ladena

Nakon što su američke specijalne snage ubile Bin Ladena u Pakistanu, na čelu Al Kaide naslijedio ga je egipatski džihadist Ajman al-Zavahiri

Osama Bin Laden. Agencije

Fu. M.

3.5.2021

Navršilo se deset godina od ubistva Osame Bin Ladena, lidera Al-Kaide, panislamističke organizacije, koja je pod njegovim vodstvom, između ostalog, izvršila napad na Svjetski trgovački centar 11. septembra 2001. godine.

- To je trenutak koji nikada neću zaboraviti - rekao je američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden).

Bajden, tada potpredsjednik SAD u mandatu Baraka Obame (Barack), bio je 1. maja 2011. u “Situation room”, super sigurnoj kriznoj sobi u podrumu Bijele kuće i direktno pratio operaciju u Abotabadu, na sjeveru Pakistana, tokom koje je ubijen šef Al-Kaide.

Američki SEAL-ovi ubili su Osamu bin Ladena u tom pakistanskom gradu rano ujutro 2. maja 2011. u tajnoj operaciji “Geronimo”.

Američki zvaničnici prate likvidaciju Bin Ladena. Agencije

Prisjećajući se tog posebnog trenutka u njegovoj dugoj političkoj karijeri, Džo Bajden je u saopćenju pohvalio “članove obavještajne služe koji su ga lovili, odlučnost predsjednika Baraka Obame u donošenju odluke i talent i hrabrost tima na terenu”.

Al Kaida se u deset godina od ubistva svojeg osnivača Osame bin Ladena jako promijenila u odnosu na terorističku mrežu koja je napala Sjedinjene Države 11. septembra 2001. i ima potpuno drugačije ustrojeno vodstvo.

Nakon što su američke specijalne snage ubile Bin Ladena u Pakistanu, na čelu Al Kaide naslijedio ga je egipatski džihadist Ajman al-Zavahiri, ideolog mnogo slabije karizme.

Osama bin Laden rođen je 1957. godine u Rijadu. Agencije

Osama bin Laden rođen je 1957. godine u Rijadu u Saudijskoj Arabiji. Otac mu je bio milijarder Muhammed bin Awad bin Laden vlasnik građevinske kompanije, blizak Saudijskoj kraljevskoj porodici.

Bin Laden je odbacivao sekularizam, socijalizam, pan-arabizam i demokratiju, zalažući se za uspostavljene teokratske islamske države. Osim toga, bio je antisemita, često upućujući poruke mržnje protiv Jevreja.

Nakon što je DNK test na tijelu vođe Al-Kaide potvrdio njegov identitet, američke su ga snage pokopale u roku od 24 sata od njegove smrti, prema islamskom običaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.