OHRABRUJUĆE PORUKE

Bivši američki senatori Lieberman i Dekončini: Čast je bila pomagati Bosni, Bajden neće zaboraviti BiH

Lieberman i Dekončini su, uz Bajdena (Bidena), Mojnihana (Moynihana) i legendarnog republikanskog senatora Boba Dola (Dolea), bili vodeći glas za Bosnu i Hercegovinu u SAD-u.

Liberman i Dekončini. Avaz

Piše: D. Hadžović

4.5.2021

Organizacija "Bosnian Advocacy Center" danas je sa početkom u 18 sati virtuelno ugostila Džoa Libermana (Joe Lieberman) i Denisa Dekončinija (Dennis DeConcini), dva bivša američka senatora, koji su govorili  o njihovom zalaganju u američkom Senatu za Bosnu i Hercegovinu tokom agresije i genocida.


Morali smo nešto učiniti

Lieberman i Dekončini su, uz Bajdena (Bidena), Mojnihana (Moynihana) i legendarnog republikanskog senatora Boba Dola (Dolea), bili vodeći glas za Bosnu i Hercegovinu u SAD-u.

Kontinuirano su se zalagali za ukidanje embarga na uvoz oružja, organizovali saslušanja u Kongresu, na koja su pozivali zvaničnike iz Vlade Republike Bosne i Hercegovine, vršili pritisak na Klintonovu administraciju i otvoreno prozivali vodeće evropske vlade zbog njihove politike prema Miloševićevom i režimu bosanskih Srba.

Liberman je u svom izlaganju rekao da je bila privilegija boriti se za BiH.

- Konflit sa Svjetskim savezom, borba komunizma s jedne i slobode i kapitalizma s druge strane, završila je kolapsom Sovjetskom saveza. Ali ono što se potom desilo u BiH, najprije s agresijom, a onda i genocidom, bio je veliki izazov da se učini nešto. Nakon pobjede u Hladnom ratu, Evropljani su htjeli odmor od historije, ali historija ne garantuje odmore. Nakon holokausta i genocida nad Jevrejima u Drugom svjestkom ratu, rekli smo nikad više i nismo mogli sjediti i gledati kako je jedna grupa opet žrtva genocida. Podrška da se učini nešto za BiH po tome pitanja prevazilazila je stranačke podjele, davali su je i demokrati i republikanci, istakao je Liberman.

Dekončini je istakao da se nešto moralo učiniti-

- Osjetio sam da je to moja dužnost, da napravite malu promjenu za nekoga, jer to je ono što senatori čine. Drago mi je što je nakon svega BiH sad došla na korak od NATO-a, rekao je bivši senator.


Dol i Bajden

Senatori su se podsjetili i ogromnih zasluga koje je za BiH imao senator Bob Dol.


- Bob Dol je preuzeo borbu za BiH i ljude u Bosni protiv agresije, dok je Buš (Bush) bio predsjednik. Kada je Buš izgubio izbore od predsjednika Klintona (Clinton), model koji je uveo Buš da se uvede ambargo na naoružanje, Klinton je nastavio, a mi smo htjeli ukinuti kako bi se pomoglo Bosancima da dobiju oružje i mogućnost da se bore protiv srpske agresije. Počeli smo razgovarati s Evropljanima da se nešto uradi po ovom pitanju. Ali Evropljani su odbili da nas podrže, jer su koristili sramotne izgovore, tvrdili su da ako naoružamo Armiju BiH i Bosance evropski humanitarni radnici će biti ugroženi. Ali šta je sa Bosancima koji su bili ubijani svaki dan?, rekao je Liberman.



Ipak, Liberman napominje da nisu ni pomišljali da odustanu.

- Nismo htjeli odustati dok nismo spojili SAD i evropske saveznike da rade na tome da pomognemo Bosni, a puno su pomogli i mediji koji su se fokusirali na užase koji su se dešavali u BiH, ali Klinton je stavljao veto na to. Ali onda se najgore desilo na terenu, masakr u Srebrenicu gdje je hiljade Bosanaca ubijeno, što je podsjetilo na zločin koji su nacisti 1941. u septembru počinili u Ukrajini kada su ubili preko 30.000 Jevreja strijeljanjem. I konačno je nakon toga predsjednik Klinton morao reagirati i pomoći da se u BiH uspostavi mir. Ima još puno toga da se uradi, ali barem smo zaustavili genocid i agresiju.

Dekončini je naveo da jedan od najznačajnijih senatora koji su zagovarali pomoć BiH bio i sadašnji američki predsjednik Džo Bajden te da ne sumnja da će on pomoći Bosni i Hercegovini da postane funkcionalna i uspješna država.

- Sastali smo se s predsjednikom Klintonom i požurivali ga da nešto učini. On je odbijao. Tek ga je pritisak američkog naroda natjerao da djeluje. Kada je riječ o gospodinu Dolu, on je bio izuzetan čovjek, on se pobrinuo da većina toga izađe u javnost i američki narod je shvatio da je ono što se dešava u BiH slično holokaustu i da se može desiti bilo gdje. Ono što smo postigli u Bosni nije idealno, ali barem je zaustavilo rat. Ali važno je da ne zaboravimo na Bosnu danas. Moramo ostati fokusirani na ono što se dešava tamo. Siguran sam da je Bajden i dalje posvećen tome i da će obratiti pažnju na BiH, naveo je Dekončini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.