DRUŠTVENE MREŽE

Donald Tramp i dalje blokiran na Facebooku, pokrenuo svoj kanal komunikacije

Bivšem predsjedniku SAD su blokirani nalozi na obje društvene mreže u januaru 2021., poslije nereda u Vašingtonu kada su njegove pristalice upale u zgradu američkog Kongresa

Tramp: Suspendovani mu nalozi. Arhiva

Ad.A. / Vijesti

6.5.2021

Nadzorni odbor Facebooka podržao je odluku da se zabrane nalozi doskorašnjeg američkog predsjednika Donalda Trampa na Facebooku i Instagramu, pišu "Vijesti".

Ipak, Odbor je kritikovao trajnu prirodu zabrane koja prevazilazi uobičajne kazne na Facebooku.

Odbor je naložio Facebooku da preispita odluku i „opravda proporcionalni odgovor" koji se primjenjuje na sve.

Bivšem predsjedniku SAD su blokirani nalozi na obje društvene mreže u januaru 2021., poslije nereda u Vašingtonu kada su njegove pristalice upale u zgradu američkog Kongresa.

Tada je smrtno stradalo pet ljudi, među kojima i policajac.


Trajno suspendovanje

Iz Nadzornog odbora su rekli da je prvobitna odluka o trajnom suspendovanju Donalda Trampa bila „neodređena i bez standarda", te da bi ispravna reakcija trebalo da bude „u skladu sa pravilima koja se primjenjuju na druge korisnike platforme".

Presuda znači da Trampova zabrana za sada ostaje na snazi.

Iz Odbora su naveli da Facebook mora da odgovori u roku od šest mjeseci.

-Nismo imali jednostavan odgovor - priznala je kopredsjedavajuća odbora Hele Torning-Šmit na konferenciji za novinare.

Dodala je da osjeća da će Facebook „cijeniti donijetu odluku".

-Poručujemo Facebooku da bude transparentniji kada je u pitanju način na koji procjenjuje ovakve stvari. Prema svim korisnicima postupajte isto i ne izričite proizvoljne kazne – kaže Šmit.

Iz Facebooka su odgovorili da će „razmotriti odluku odbora i utvrditi jasnu i proporcionalnu reakciju".

Članovi odbora su, također, dali niz preporuka o tome kako Facebook može da poboljša svoje politike, a ova društvena mreža je obećala da će ih „pažljivo pregledati".

Ovo tijelo je trebalo da objavi odluku prethodnog mjeseca, ali su odgodili davanje presude kako bi razmotrili više od 9.000 javnih odgovora na slučajeve.

U međuvremenu, Tramp, kojem je također zabranjeno korištenje Twittera, pokrenuo je novu internet stranicu 4. maja, kako bi „mogao da prenese misli pristalicama".


Šta je Odbor saopštio?

Presuda znači da Trampova zabrana za sada ostaje na snazi.

Nazdorni odbor je zaključio da je Tramp prekršio Facebook standarde zajednice, te podržao zabranu.

Međutim, sporan je dio u kojem se navodi da je zabrana „na neodređeni period" zato što nije u okviru navedenih pravila.

-Facebooku nije dozvoljeno da udalji korisnika od platforme na neodređeno vrijeme, bez kriterija kada ili da li će nalog biti vraćen - navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se nije slijedila nikakva jasna procedura prilikom primjene te vrste zabrane na Trampa.

-U roku od šest mjeseci od danas, Facebook mora ponovo da razmotri ovu odluku i donese novu kaznu koja odražava njegova pravila, težinu prekršaja i izglede za buduću štetu. Facebook može da nametne vremenski ograničenu zabranu ili brisanje naloga - izjavili su iz Odbora.

Naglasili su da Facebook ne može da izmišlja pravila u hodu i da bi svako ko je zabrinut zbog njegove moći trebalo da bude zabrinut zbog toga što je ovo dopušteno.

-Jasna pravila koja važe za sve korisnike su neophodna kako bi se osiguralo da kompanija pošteno postupa - navodi se na Twitter nalogu Odbora.


Šta je uradio Tramp?

Tramp je pokrenuo novu web stranicu „komunikacije" na kojoj se navodi da će biti objavljivan sadržaj „direktno sa stola" bivšeg američkog predsjednika.

Trampu je Twitter zabranio, a Facebook i Youtube suspendovali nakon nereda u Kapitolu u januaru.

 „To je blog", rekla je Kara Svišer, tehnološka kolumnistkinja New York Timesa, za BBC.

-Ne znam kakav je ukupni plan, jer on ima neke vrlo sposobne savjetnike za digitalne medije.Ona smatra da je ovo tek početak Trampovih pokušaja da ponovo postane vidljiv na društvenim mrežama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.